Az Európai Unió Bírósága szerint az Európai Bizottság hibázott, amikor jóváhagyta a TAP-nak és a KLM-nek ítélt állami pénzeket, az ügyet elindító Ryanair üdvözölte az egyelőre nem jogerős döntést.

Mint arról korábban beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt a rendkívüli szabályok figyelembe vételével jóváhagyta a versenyfelügyeletért is felelős Európai Bizottság a TAP-nak nyújtott 1,2 milliárd, illetve a KLM-nek juttatott 3,4 milliárd eurós állami támogatásokat. A döntés ellen a Ryanair már akkor tiltakozott, és bíróság elé vitte az ügyet, ahogy minden más kormányzati segítségnyújtás esetében is hasonlóképp tett.

Az Európai Unió Bírósága most hozott döntést, és nem jogerősen, első fokon a mindkét légitársasági támogatás ügyében hozott bizottsági döntést megsemmisítette, és új eljárásra kötelezett.

Forrás: Airbus

A TAP esetében azzal érvelt a bíróság, hogy a bizottság nem támasztotta alá megfelelőképpen a támogatás szükségességét, és a légitársaság anyagi helyzetét sem megfelelő mértékben mutatták be, emellett adminisztratív hibákat is talált a testület.

A KLM a holland államtól, illetve pénzpiacokról szerzett 3,4 milliárd euró forrást, de a bíróság nem látta biztosítottnak azt, hogy ebből kizárták volna a szintén az Air France-KLM-csoporthoz tartozó Air France-ot, amely pedig a francia államtól kapott 7 milliárd eurót. Erről szintén a bizottságnak kellett volna meggyőződnie, de a bíróság ezzel kapcsolatban is hiányosságokat állapított meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A határozatok végrehajtását a bíróság felfüggesztette.

Korábban a testület a SAS Scandinavian Airlines, a Finnair, illetve az Air France támogatását is vizsgálta a Ryanair kezdeményezésére, de ezekben az esetekben – szintén nem jogerősen – nem talált szabálytalanságot.

A Ryanair lapunkhoz eljuttatott közleményében üdvözölte a döntést, mondván, a portugál és holland kormány úgy döntött, csak a saját légitársaságait hajlandó kisegíteni.