Az AIRportal.hu tavaly számolt be először a Premi Air Simulation által üzemeltetett valósághű Boeing 737-es repülőgépszimulátorokról. Azóta eltelt több mint egy év, számos nagyszabású rendezvényen vannak túl, folyamatosan újdonságokkal jelentkeznek vendégeik számára. Tagai Péterrel, a Premi Air Simulation Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

kapcsolódó cikk Boeing 737 szimulátor a Duna Plázában – képgalériával

Bő egy éve jártunk nálatok egy közös rendezvény keretén belül, mikor az AIRportal.hu olvasói repülhettek egész nap nálatok jelentős kedvezményt kapva. Mi történt azóta?

Röviden: tapasztalatot gyűjtöttünk. Lassan másfél éve üzemeltetjük a Boeing 737NG szimulátort a Duna Plazában, és ez alatt az időszak alatt több mint kétezer vendégünk volt az általános iskolás lurkóktól és abszolút amatőröktől kezdve a 83 éves, nyugdíjas, sok ezer órás pilótáig. Több rendezvény például a 2012 évi VATSIM X-MAS Fly-in, és az idén júniusi Wings Over the Danube társszervezőjeként szintén volt lehetőségünk a virtuális repülés szerelmeseivel találkozni, véleményüket megismerni. Többször látható volt Boeing szimulátorunk szórakoztató műsorok vicces betétdal klipjeiben (pl. Kasza Tibi vagy Bye Alex), illetve híradóban is ahol egy repülőbalesetet pilóták elemeztek.

Milyenek a látogatói visszajelzések?

Az előbb említett meglehetősen vegyes látogatóközönségünktől kapott rengeteg pozitív visszajelzés megerősít minket abban, hogy jó irányba megyünk, kollégáim az élményrepüléseket a vendégpilóták ”szája íze” szerint tudják alakítani, így azok, akik csak egyszerűen repülni szeretnének azok is megtalálják számításukat, de akiket komolyabban érdekel a repülés világa ők is választ kapnak kérdéseikre a repülés során.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szeretnek visszatérni a vendégek?

Meglepően sokan vannak, akiket nálunk csap meg a virtuális kerozin szaga, és ”rákattannak” a szimulátor repülésre. Az év elején kialakítottunk egy klubtagsági rendszert, ahol a sokat repülő vendégeink jelentős kedvezményt kapnak a repüléseik árából. Jelenleg több mint 50 tagja van a Premi Air Klubnak, és közülük többen már húsz óra repülés körül tartanak.

Akik figyelemmel kísérik a tevékenységeteket, sokszor látnak újdonságokat nálatok! Mi a legújabb ötletetek?

Talán a legújabb és ez idáig úgy tűnik, hogy a legnépszerűbb újdonságunk a MAYDAY repülés. Természetesen, mint a bevezetett újításaink nagy részét ezt is a hozzánk betérők kérdései ihlették. Vendégpilótáink, vagy kísérőik rendszeresen feltették a kérdést, hogy tényleg le tud-e szállni egy utas a repülőgéppel, ha a pilóták rosszul lesznek? Nálunk ezt most ki lehet próbálni. Kicsit át kellett alakítanunk a repülőgép kommunikációs rendszerét, így az elöl ülő önkéntes pilóták tényleg csak a fejhallgatón keresztül kapott információk alapján repülnek. Egyébként vendégeink kérdésére már tudjuk a választ: a ”találati arány” mintegy 50%-os, az utasok fele sikeresen le tud szállni.

A repülés szakmai részét mennyire tudjátok, akarjátok népszerűsíteni?

Azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a szimulátor a nagyközönségnek készült, bárki, mindenféle repülési tapasztalat nélkül kipróbálhatja milyen egy 70 tonnás utasszállító repülőgépet irányítani. Ugyanakkor kicsit rosszul esik, ha valaki beesik a plaza folyosóról és megkérdezi, hogy mennyiért lehet egyet játszani, mert ez a berendezés sokkal többre hivatott, mint egy játék. Az élményrepüléseket a jobb első ülésből segítő kollégáim képzett pilóták, Ők azok elsősorban, akikre a szakma népszerűsítésének feladata hárul. Ha vendégpilótánk ”komolyan” veszi a repülési feladatot, akkor a szimulátorban a valós repülési szabályok, eljárások alkalmazhatók és a repülést ezek alapján hajtják végre. Aki még ennél is több tudásra vágyik, azoknak indítottuk el alapszintű Boeing 737NG szimulátor tanfolyamunkat.

A PremiAir Simulation élethű Boeing 737NG szimulátora a budapesti Duna Pláza üzletházban.


Mondanál pár szót erről a tanfolyamról?

Gondolom egyértelmű, de ez az ötlet is vendégeinktől jött. Az élményrepülések alatt egy rövid betekintést kapnak vendégeink a pilótafülkében zajló munkába, de nincs idő elmerülni a repülőgép rendszereibe, a repülési alapismeretekbe. Az oktatáson tantermi körülmények között lehetőség nyílik ismertetni az elméleti alapokat, majd ezek ismeretében vendégpilótáink már sokkal magabiztosabban, tudatosabban ülnek be a bal első ülésbe és emelik a levegőbe a Boeinget, valamint az itt megszerzett ismereteket otthon szimulátorozva ”fotelpilótaként” is használni tudják. Legnehezebb itt is az volt, hogy a rendelkezésre álló 4-5 óra időkeretbe mit tudunk belesűríteni. A tanfolyam anyagát a típuson aktívan repülő pilóták segítségével állítottuk össze, valamint az oktatásokat próbáljuk úgy szervezni, hogy B737 pilóta is legyen előadóink közt.

Van esetleg olyan, amit nem sikerült megvalósítanotok az elmúlt időszakban?

Hát igen, a hölgyek még mindig azt hiszik, hogy a szimulátor repülés csak a fiúknak való szórakozás. Sajnos ezt a tévhitet még nem sikerült megtörnünk, de dolgozunk rajta. Ha hölgyek is olvassák a cikket, akkor üzenem nekik, hogy érdemes kipróbálni, mert akik már repültek velünk nagyon ügyesek voltak, és széles mosollyal az arcukon szálltak ki a pilótafülkéből.

Nyakunkon a karácsony, mennyire fontos ez a ti ”menetrendetekben”?

Szerencsére nagyon sokaknak van rokona, ismerőse, aki ”meg van zakkanva” a repülésért ezért ilyen esetben szimulátoros élményrepülési programjaink népszerű ajándékötletnek számítanak. Mi is felkészültünk a karácsonyi rohamra, és ajándék beszállókártyát már nem csak szimulátor központjainkban Budapesten és Győrben lehet vásárolni, hanem a nemrég nyílt webáruházunkban is.

Még nincs meg a karácsonyi ajándék? A 2014-es Boeing 737 Naptár megrendelhető itt!

Aki 2013. december 14. szombatig előrendelést adott fel a naptárra, a rendelésnél megadott email címére már megkapta azt a levelet, melyben megtalálható a személyes átvétel helyszíne és időpontjai, postai kézbesítés esetén pedig minden szükséges információ. A naptár folyamatosan megrendelhető és azonnal átvehető a készlet erejéig!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!