Szaúdi légitársaságot alapítana a Qatar Airways. Az ötcsillagos katari légitársaság vezetője már tárgyalásokat is folytatott ez ügyben a szomszédos ország hercegével – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A rohamos léptékben bővülő Qatar Airways komolyan érdeklődik a szaúdi belföldi légiközlekedés iránt. A dohai székhelyű vállalat új légitársaságot is alapítana, amennyiben azt a hatóságok jóváhagyják számára.

A Qatar Airways vezérigazgatója, Akbar Al Baker és a Szaúd-Arábiai Királyság hercege, Fahad bin Abdullah Al Saud tegnap tárgyaltak az ország légiközlekedéséről és az új légitársaság indításának lehetőségéről. A jelenleg érvényes szabályozás szerint ugyanis a Királyságban külföldi légitársaság nem üzemeltethet belföldi járatokat, ezért annak lehetővé tétele liberalizációt igényel.

Akbar Al Baker szerint a szaúdi piac rendkívül fontos vállalata számára és az országnak is szüksége lenne a belföldi járatok szélesebb körű kínálatára. A Qatar Airways vezetője szerint az üzemanyagárakat sújtó túlzott adóterhek, valamint a szaúdi kormány árpolitikája azok, amelyek akadályozzák a légitársaságok terjeszkedését, járatbővítését. Ez magyarázza, hogy a 27 milliós országban mindössze két hazai légitársaság működtet belföldi járatokat: a SkyTeam légiszövetséghez nemrég csatlakozott Saudi Airlines és a low-cost modellben működő Nas Air.

A Qatar Airways szívesen fektetne be és hozna létre egy szaúdi központú, belföldi járatokat üzemeltető légitársaságot, de ehhez a kormányzat légiközlekedési politikájának újragondolása szükséges – tette hozzá Baker.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A belföldi járatok iránti kereslet kielégítésének bővítésére volt ugyan egy próbálkozás a Sama Airlines formájában, de a légitársaság 2010-ben, a drága működési költségek következtében beszüntette üzemelését.

Szaúd-Arábia nemrég ígéretet tett a légiközlekedését érintő szabályozásainak újragondolására és a járatindítási kérelmek felülvizsgálatára. Döntés szeptemberre várható. Azt követően tehát lehetséges, hogy a Qatar Airways elindíthatja szaúdi légitársaságát.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!