Száz darab Szuhoj Superjet 100-ast rendelt az Aeroflot, az első gépek már jövőre megérkeznek az orosz légitársaság flottájába.

A társaság honlapján közölte, hogy a United Aircraft Corporationnal, mint a Szuhoj állami tulajdonosával kötött üzlet értelmében a száz darab SSJ100-as 2019 és 2026 között érkezik meg az Aeroflot kötelékébe.

Vitalij Szavaljev, az Aeroflot vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy ez a légitársaság történetének legnagyobb egyben leadott rendelése, és az MSZ-21-eseket is ide számítva 2026-ban a légitársaság 200 orosz gyártású repülőgépet fog üzemeltetni.

Az üzlet listaáron számolt értéke 3,5 milliárd dollár. A gépeket kétosztályos berendezésben kérte az Aeroflot: 12 business és 75 turista osztályú üléssel szerelik fel őket.

Forrás: Aeroflot

Az orosz légitársaság volt már eddig is a legnagyobb üzemeteltő, sőt, 2011-ben a Moszkva-Szentpétervár útvonalon ők indították el a típust elsőként. Szeptemberben kapták meg az Airways Magazine szerint a 48. SSJ100-ast, a gépekkel Budapestre is gyakran közlekednek. Az utolsó példány 2026-os megérkezésével 150 SSJ100-as lesz a flottában. A gépek főként orosz belföldi járatokat teljesítenek: Szocsiba, Nyizsnyij Novgorodba, Cseljabinszkbe, Orenburgba is ezeket a gépeket járatják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A típus részben az ő gyermekük is, hiszen a gyártóval szoros kapcsolatban áll az Aeroflot, az SS100-as megszületésénél is ott bábáskodtak. A korábban a Tupoljevek, Iljusinok széles skáláját „foglalkoztató” légitársaság jelenleg 242 repülőgépet üzemeltet, az SSJ-k mellett Airbusok, Boeingek is vannak a flottában, hozzájuk csatlakoznak majd az MSz-21-esek.