A British Airways az elődei és a brit polgári repülés százéves fennállása alkalmából egyedi, korábban még nem látott gyűjteményt osztott meg, amelyben az elmúlt évszázad legkülönlegesebb fotói és történetei ismerhetők meg.

Boeing 747-136 fedélzete (forrás: British Airways)

A légitársaság méltó módon ünnepli a brit polgári repülés százéves születésnapját.

A cég interaktív idővonalon archív fotók és videók kollekcióján keresztül szemlélteti, hogy hogyan vált napjaink egyik vezető légitársaságává.

A British Airways Centenary Archive Collection nevű gyűjtemény olyan kulcsfontosságú pillanatokat tár fel, mint a British Airways elődjének a legelső nemzetközi járata 1919-ben, vagy a legelső olyan kereskedelmi járat, amelyet Boeing 747-es típussal üzemeltettek.

De nem csak ilyen, repüléstörténeti mérföldkőnek számító eseményekről láthatunk képeket, hanem olyan, “színfalak mögött” készített fotók is elérhetők, mint például a brit királyi család tagjainak útjai során készített képek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
1927-ben indult a Silver Wings (“ezüst szárnyak”) nevű luxus ebédszolgáltatás (forrás: British Airways)

Régi BA-reklámplakátokat, pilóták és légiutas-kísérők generációi által viselt egyenruhákat is megtekinthetünk a digitális gyűjteményben.

A fotók és videók melletti leírásokon és rövid cikkeken keresztül megismerkedhetünk az elmúlt száz év brit repüléstörténetével is. Megtudhatjuk, hogyan vált az egyhajtóműves repülőgépeket üzemeltető légitársaságokból napjaink egyik legjelentősebb fuvarozójává a British Airways, amely évente több mint 45 millió utast szállít mintegy 200 célállomásból álló hálózatán.

A digitális gyűjtemény folyamatosan frissítve lesz az egykori és jelenlegi dolgozók által leírt emlékekkel, valamint gondosan megőrzött felvételekkel, fotókkal és dokumentumokkal.

Így nézett ki a légiutas-kísérők egyenruhája 1985-ben (forrás: British Airways)

A British Airways egész évben programokat szervez a brit légiközlekedés századik születésnapjának megünneplésére, de a legszembetűnőbb dolog, amivel ezt megünneplik, mégis az a négy repülőgép, amelyek megkapták az elődök és a cég múltbeli festésmintáit: három Boeing 747 és egy Airbus A319 viseli egy ideje az egykori arculatokat.

A British Airways az ikonikus Negus festésben (forrás: British Airways)
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!