Címlap Címkék évforduló

Címke: évforduló

Különleges festésű gépet mutatott be a 20 éves Etihad Airways

Abu-Dzabi és az Egyesült Arab Emírségek jellegzetességeit idéző, egyedi festést kapott az Etihad Airways fennállásának 20. évfordulója alkalmából a légitársaság egyik Airbus A321neo gépe.

Harminc éve szállt fel a Boeing 777-es

Pontosan 30 éve, 1994. június 12-én hajtotta végre szűzrepülését a Boeing 777-es prototípusa.

Tizenöt éve történt az AF 447-es járat katasztrófája

Az Air France Rio de Janeiro és Párizs között közlekedő Airbus A330-asa 2009. június 1-jén zuhant az Atlanti-óceánba 216 utassal, köztük öt magyarral, valamint a 12 fős személyzettel.

Húsz éve szállt fel a Wizz Air első járata

Pontosan 20 éve, Katowicéből London-Lutonba repült a diszkont légitársaság első Airbus A320-asa, mára a Wizz Air négy légitársasága több mint 200, többségében új generációs repülőgéppel rendelkezik, és több mint 800 útvonalat üzemeltet.

Hatvan éve állt szolgálatba a Vickers VC10

A brit repülőgépipar legendás típusa, a négy hajtóműves, nagy hatótávú, remek teljesítménye miatt dicsért VC10-es 1964. április 29-én teljesítette első kereskedelmi járatát.

Egy évtizede irányítja Koszovó magas légterének forgalmát a HungaroControl

A magyar léginavigációs szolgáltató 2014. április 3-án kezdte meg a KFOR-szektorban közlekedő légijárművek irányítását, a vállalat szakemberei a tíz év alatt egymillió járat biztonságos közlekedését segítették.

Harminc éve történt az Aeroflot A310-esének katasztrófája

Az Aeroflot 593-as, Moszkva–Hongkong járatát teljesítő Airbus 1994. március 23-án zuhant le, a 75 ember halálával végződő eseménysort a kapitány egyik gyermeke indította el, aki a pilótaülésben ülve elmozdította a szarvkormányt.

Harminc éve történt balesetről emlékezett meg az Aeroplex

A vállalatnál ezzel nem csak az elhunytak emlékét őrzik, de arra is visszatérően figyelmeztetnek: a repülésbiztonság és a munkabiztonság kéz a kézben járó részei a mindennapoknak, amiből soha nem lehet alább adni.

A csőd után 12 évvel is repülnek még a Malév egykori gépei

A Boeing 737NG-k közül több a környező országokban szolgál, a 737-400-asok közül az egyik időnként Budapesten is megfordul, sőt a Fokkerek is repülnek Ausztráliában.

Negyed évszázada jött létre a Oneworld légiszövetség

Huszonöt éve, 1999. február 1-jén négy légitársaság megállapodásával alakult meg a Oneworld, amely a három globális légiszövetség egyikeként ma 13 tagot számlál világszerte.

Tizenöt éve történt a csoda a Hudson folyón

Pontosan 15 éve, 2009. január 15-én történt a US Airways Airbus A320-asának balesete New Yorkban, amikor madárrajjal ütközve mindkét hajtóműve leállt, és a pilóták bravúros, irányított vízre szállást hajtottak végre.

Huszonöt éve nyílt meg a ferihegyi 2B terminál

A 2-es terminál első bővítését 1998. december 8-án adták át, ami új szintre emelte a budapesti reptér minőségét.

Negyven éve adták át Ferihegy ikonikus irányítótornyát és a második futópályát

Pontosan 40 éve, 1983. augusztus 29-én adták át a budapesti repülőtér légiforgalmi irányítótornyát, amely a következő napon a 2-es futópályával egyszerre kezdte meg működését.

Hatvan éve repült először a Tupoljev Tu-134

A Tupoljev Tu-134-es 60 éve, 1963. július 29-én hajtotta végre első felszállását, a kezdetben üveg orr-résszel és fékezőernyővel felszerelt típusból 854 példány készült, és ezzel lépett be a magyar légitársaság a jet-korszakba.

Harminc éve szállt fel először a Fokker 70-es

1993. április 4-én teljesítette szűzrepülését az egykori holland repülőgépgyártó utolsó modellje, amely a néhai Malév flottájában is jelentős szerepet játszott.

Harminc éve repül az Airbus A321-es

Ma három évtizede, 1993. március 11-én emelkedett először a levegőbe az Airbus A321-es, amely kis példányszámban gyártott variánsból az európai gyártó legsikeresebbje lett.

Harminc éve szállt fel először a McDonnell Douglas MD-90

Ma három évtizede, 1993. február 22-én hajtotta végre szűzrepülését a DC-9 és MD-80-as típuscsalád még tovább korszerűsített és legnagyobb befogadóképességű tagja.

A csőd után 11 évvel is a világ több pontján repülnek az egykori Malév...

A Boeing 737NG-k közül több a környező országokban szolgál, kettő immár orosz lajstromjellel, a 737-400-asok egyike időnként Budapesten is megfordul a Swift Air színeiben, az egyik 767-300-as pedig a napokban repült át Magyarország felett.
video

Negyven éve a levegőben az Antonov An-124 Ruszlán

Szenteste napján múlt negyven éve, hogy 1982. december 24-én végrehajtotta szűzrepülését az Antonov An-124 Ruszlán szállítógép prototípusa.

Harminc éve szállt fel először az Airbus A330-as

Ma van három évtizede, hogy teljesítette első útját a kéthajtóműves típus, amelyből már több mint 1700 példányt értékesített és több mint 1500 darabot adott át az európai gyártó.

Ötvenéves az Airbus A300, az első kéthajtóműves szélestörzsű

Az európai repülőgépgyártó legelső, sok tekintetben úttörő típusa, amely a céget is útjára indította, 1972. október 28-án teljesítette első felszállását.

Harminc éves az Aeroplex, a magyar repülőgép-karbantartó vállalat

A cég a 2016-ban indult reorganizációnak köszönhetően mára több stabil és növekvő üzletágával, szélestörzsű repülőgépek fogadására is képes új hangárjával a magyar légiipar alapkövévé, a régió repülőgép-karbantartási piacának egyik legerősebb szereplőjévé vált.

Ma 30 éve kezdte meg működését a müncheni repülőtér

Pontosan harminc éve, 1992. május 17-én indult meg a forgalom München repülőterén, amely mára Európa egyik legjobb légikikötője lett.

Negyed évszázada jött létre a Star Alliance légiszövetség

Huszonöt éve, 1997. május 14-én öt légitársaság megállapodásával alakult meg a Star Alliance, amely a három globális légiszövetség közül a legnagyobbként ma 26 tagot számlál.

Ötven éve állt forgalomba a Lockheed Tristar

A Budapesten is ismerős háromhajtóműves típus korát megelőző technikát képviselt, de a fejlesztés csúszása miatt kevéssé lett sikeres.
Hirdetés
Translate »