Azért, hogy fellendítsék az amúgy is elég aktív belföldi légiforgalmat, India 2024-ig száz elhanyagolt repülőteret újítana fel és nyitna meg. Az ország 10 éven belül a világ harmadik legnagyobb légiközlekedési piaca lehet.

Az Economic Times saját forrásaira hivatkozva arról írt, hogy a kezdeményezés szerint ezer új légi útvonalat is nyitnának, amellyel a kisebb városokat kötnék össze, emellett évi hatszázra növelnék az Indiában kiképzett pilóták számát, és 1200 példányra a belföldi járatokat teljesítő géppark méretét.

India vezetése korábban is kinyilvánította elköteleződését a repülőterek fejlesztése iránt, a következő öt évben az ország ezermilliárd rúpiát, mintegy 14 milliárd USA-dollárt költ repülőterek fejlesztésére és építésére. A kormány ezzel a lépéssel elsősorban a gazdaságot akarja serkenteni, mivel az adatok szerint India gazdasági fejlődése hatéves mélyponton van.

Fotó: Delhi Airport

Narendra Modi miniszterelnök azt vette fontolóra, hogy megduplázza az infrastruktúra-fejlesztést célzó projekteket, mert Indiát 2025-re 5 ezermilliárd dollár értékű gazdasággá szeretné növelni. A mostani kezdeményezése elsősorban a kisebb településeken lévő, de elhanyagolt, ezért a légitársaságok által nem használt repülőterekre fókuszál.

Az országban az Economic Times szerint 450 futópálya van, de ezek közül három évvel ezelőtt mindössze 75-öt használtak. A kormány közcélú támogatásokon keresztül (PSO) azóta 38 új repülőteret vont be a légiközlekedésbe, és további 63 olyan repülőtérre indulhatnak rövidesen járatok, amelyeken eddig minimális szolgáltatás volt elérhető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

India a légiközlekedés fejlesztésével Kína nyomába ered, bár a méretekből fakadóan is jóval szerényebb mértékű fejlesztések várhatóak. Kína célja ugyanis, hogy 2035-re 450 nemzetközi repülőtere legyen, közel kétszer annyi, mint az elmúlt év végén.

Fotó: Delhi Airport

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése szerint 2035-re Kína és az Egyesült Államok után India lesz a harmadik legnagyobb légiközlekedési piac. A kereskedelmi szervezet becslései azt mutatják, hogy alig 15 éven belül 450 millió utas repülhet az indiai járatokon.