Újabb szélestörzsű géppel bővült az Aeroflot flottája. A vadonatúj Airbus A330-300-as különlegessége, hogy az orosz nemzeti légitársaságnak ez a századik az európai gyártótól származó repülőgépe.

A történet 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Szovjetunió felbomlását követően az Aeroflot nyugati repülőgépek beszerzése mellett döntött és 1992-ben a térségben, beleértve Oroszországot és a Független Államok Közösségének országait elsőként állította forgalomba az Airbus A310-es szélestörzsű típusát.

Az Aerflot ráadásul nemcsak az A310-est, hanem a népszerű A320-as és A330-as típuscsaládokat is elsőként vezette be Oroszországban. A keskenytörzsű típust 2003-ban, míg a korszerű A330-ast 2008-ban állították először forgalomba.

2012-ben pedig komoly mérföldkőhöz érkezett az európai repülőgépgyár és az elsőszámú orosz légitársaság kapcsolata, hiszen két évtizeddel az első A310-es átadását követően már a századik Airbus gyártmány áll szolgálatba az Aeroflotnál.

A géppark jelenleg 79 darab A320-as és 21 darab A330-as típuscsaládba tartozó gépet számlál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

FotóPremier az AIRportal.hu-n: Az Aeroflot századik Airbusa, a VP-BDD lajstromú A330-300-as Toulouseban.
(Forrás: Airbus)


A századik Aeroflot Airbus egy A330-343X típusváltozat, amely VP-BDD lajstrommal szeli majd az égi óceánt. Hajtóműve, akárcsak a flotta többi A330-asáé Rolls-Royce Trent 700 típusú. A fedélzete kétosztályos elrendezésben összesen 296 utas (ebből 28 business) szállítására alkalmas. A légitársaság tájékoztatása szerint a gépet közép-, és hosszú távú útvonalaikon egyaránt be fogják vetni.

Mint arról júliusban beszámoltunk a vállalat egy teljes értékű ún. Full Flight Simulator-t is rendelt kiképzési központja számára, amelyen a legmagasabb fokú oktatási, illetőleg gyakorlási lehetőséget tudják biztosítani az A330-as típuson szolgáló pilótáik számára.

A két cég gyümölcsöző kapcsolata pedig korántsem zárul a századik gép átadásával, hiszen az Aeroflot a legújabb generációs, kompozit anyagokból készülő Airbus A350XWB 800-as és 900-as altípusára is érvényes megrendeléssel rendelkezik, sőt a keskenytörzsű A320-asokból, valamint a nagyobb A330-asokból is vannak még átadásra váró példányok.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!