Hétfőn vette át legújabb Airbus A330-200 típusú utasszállító repülőgépét a kolumbiai-salvadori AviancaTaca légitársaság. A közös flottába századik Airbusként csatlakozó gépet különleges, Star Alliance légiszövetségi festéssel látták el.

Vadonatúj szélestörzsű repülőgéppel bővült az AviancaTaca légitársaság flottája. A vállalat szeptember 17-én, hétfőn vette át Toulouseban a kilencedik Airbus A330-200 típusú utasszállító repülőgépét, amely a 2009-ben egyesült Avianca és Taca légitársaságok közös flottájában épp a 100. Airbus gyártmány.

Az N342AV lajstromú gépet, amelynek további különlegessége, hogy Star Alliance légiszövetségi festést kapott, a kolumbiai Avianca fogja üzemeltetni. A Rolls-Royce Trent 700 típusú sugárhajtóművekkel szerelt A330-200-as összesen 252 utast vehet fedélzetére, ebből 30 üzleti és 222 turista osztályú ülés-elrendezés formájában.

Az AviancaTaca rendelkezik a latin-amerikai légitársaságok között az egyik legfiatalabb, átlagosan 5 éves flottával – emelte ki nyilatkozatában a gépátadás napján Rafael Alonso, az európai repülőgépgyár dél-amerikai és karibi-térség régiókért felelős alelnöke.

Az A330-200-as kategóriájában igen népszerű típusnak számít. A sikeres fejlesztést az Airbus az idei Farnborough légi szalonon tett teljesítménynövelő bejelentésével igyekszik a továbbiakra nézve is fenntartani. A megnövelt hatótáv és felszállósúly révén a típus a konkurens Boeing, 777-200-asához hasonló távokat lesz képes repülni – hangoztatta John Leahy, ügyfélkapcsolati igazgató július 9-én, amikor bejelentette a megnövelt hatótávú, várhatóan 2015-ben forgalomba álló új A330-as konfigurációkat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az AviancaTaca flottája csaknem teljesen Airbus típusokból áll. A géppark meghatározó részét 91 darab Airbus A320-as típuscsaládba tartozó gép alkotja és ehhez tartozik további, immáron 9 kilenc darab Airbus A330-200-as is. A légitársaságnak további 80 darab Airbus típusra van még érvényes megrendelése.

A legutóbbi rendelést az idei év januárjában jelentették be, amely 33 darab új fejlesztésű, költséghatékony A320neo típust is tartalmazott.

Az Airbus, vélhetőleg a Star Alliance festés miatt sajtóközleményében nem közölt fényképet a legújabb Avianca A330-asról. A fényképet egy toulouse-i repülőgépfotós bocsátotta rendelkezésünkre. (Fotó: Clément Alloing – AirTeamImages.com)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!