A spanyol nemzeti légitársaság gyakran akciózza a tengeren túli utakra szóló repülőjegyeit, így ha szerencsénk van, akár 100 ezer forintért vagy még ennél olcsóbban is eljuthatunk az Egyesült Államokba. De hogy milyen is az Iberiával utazni? Cikkünkből megtudhatod.

Az idén márciusában a Bécs–Madrid, majd Madrid–Miami utat tettük meg az Iberiával, mindezt 85 ezer forintból, turista osztályon. Ahogyan a legtöbb nyugati-európai légitársaságnál jellemző, az Iberia legolcsóbb kategóriájú repülőjegye nem tartalmazza a feladott poggyászt, ám olyan helyre elutazni kézipoggyásszal egy hétre, ahol örök nyár tombol, nem túl nehéz feladat.

Az Európán belüli utakat az Iberia Airbus A319, A320 vagy A321 típusú repülőgépekkel teljesíti, nekünk az utóbbival volt lehetőségünk repülni. A légitársaság fedélzeti berendezése egy fokkal kényelmesebb, mint a fapados légitársaságoké, ez főként a nagyobb lábtérnek köszönhető. Ételt-italt a diszkontokhoz hasonlóan nem tartalmazott az olcsóbb kategóriájú turista osztályú repülőjegy.

Az Iberia fedélzeti szórakoztatórendszere

A légitársaság hosszú távú járatait Airbus A330, A340 vagy A350 típusú repülőgépekkel teljesíti, a Madrid–Miami távot egy A330-300-assal tettük meg. Ezen 29 üzleti, 21 prémium turista és 242 turista ülés található.

Utóbbiak viszonylag kényelmesek: a fejtámaszok behajlíthatók, ami hasznos lehet akkor, ha aludni szeretnénk, és nincs nyakpárnánk. A lábunk is kényelmesen elfér az előttünk lévő ülés alatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A székek támlája dönthető, az viszont zavaró tud lenni, ha az előttünk ülő teljesen hátrahajtja az övét, mivel a képernyőt nem lehet semmilyen szögben forgatni. A kényelmes utazásban segít ugyanakkor, hogy induláskor párnát és takarót kaptunk, ami egyébként el is várható a hosszú távú járatokon.

A filmek és sorozatok kínálata nem túl széles, azonban piros pont jár azért, hogy a legújabb kasszasikerek már elérhetők: ilyen például a Bohém rapszódia, a Zöld könyv vagy a Csillag születik.

Odaúton lehetősége volt minden utasnak egy órát ingyen használni az internetet – ha működött volna… Ahhoz, hogy használhassuk, be kell lépni az Iberia fiókunkba, ha még nincs ilyen, létre kell hozni. Mi az utóbbi mellett döntöttünk, azonban a regisztráció során hiba lépett fel, és nem tudtuk a folyamatot végigvinni. Érdekes módon visszaúton már fel sem ajánlották az ingyenes internetezés lehetőségét.

Az út során két étkezést szolgáltak fel: az első főtt ételt (kettő közül lehetett választani), salátát és desszertet tartalmazott, másodikként pedig egy szendvicset, kis csokit és újabb desszertet kaptunk. A szendvics nem volt túl friss, de a többi ételre nem lehetett panaszunk. Természetesen kávét, teát, üdítőt is kínáltak a légiutaskísérők.

Összességében jó élmény volt az Iberiával repülni, az ár-érték arányra nem panaszkodhatunk. A légiutaskísérők kedvesek voltak, az ülés kényelmesnek bizonyult, a legújabb filmeket tudtuk megnézni, és a főtt étel kifejezetten ízlett.