Több tízmilliárd forint értékű jutalom ütheti Váradi József Wizz-vezér markát, ha a következő öt évben sikerül a légitársaság részvénypiaci értékét több mint a duplájára növelnie. 

A Financial Times cikke szerint a százmillió brit font (41,3 milliárd forint) bónusz feltétele, hogy a magyar hátterű fapados légitársaság értékpapírjainak jegyzési ára mostantól öt év alatt a londoni tőzsdén 48-ról 120 fontra emelkedjen.

Az egyszeri bónuszt részvényekben, négy éves kifizetési periódusban vehetné fel Váradi József a részvényeseknek megküldött dokumentumok szerint.

Fotó: AIRportal.hu

Ez éves szinten 20 százalékos növekedést jelentene, ha pedig a bővülés 10 és 20 százalék között lenne, akkor 20 millió fontról indul a bónusz összege, és az árfolyam emelkedési rátájával párhuzamosan növekedne.

A gazdasági lap cikkében megjegyezte, hogy ezzel a magyar szakember Michael O’Leary-nél, a versenytárs Ryanair vezetőjénél is nagyobb bónuszra kapott lehetőséget. Az ír szakembernek 99 millió font prémiumot ajánlottak fel szintén részvényekben kifizetve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Elemzők szerint ezzel próbálják meg Váradit a Wizz Air részvényesei a vállalatnál tartani, miután megtudták, hogy a vezérigazgató több ajánlatot kis kapott már más cégektől.

Váradi József a járvány miatt kevesebb, 1,97 millió euró (700 millió forint) fizetést kap erre az évre összesen.

A bónuszról szóló javaslatot a július 27-i éves közgyűlésen még el kell fogadnia a részvényeseknek, de előzetes jelzések alapján ez csak formaság. Az eseményen arról is szavazhatnak, hogy legyen-e a légiutas-kísérők és középvezetők számára is prémium, erre 50 millió eurós keretet biztosítottak.

Tavaly áprilisban a Wizz Air ezer fős létszámcsökkentést jelentett be, emellett csökkentették a menedzsment, a pilóták, légiutaskísérők és az adminisztratív dolgozók fizetését, illetve 32 régebbi repülőgépet visszaadtak a lízingcégnek.