Új utasszállító repülőgépek beszerzésére készül a Kubai Köztársaság, amely mintegy 650 millió dollár értékben vásárol az orosz Ilyushin Finance cégen keresztül Antonov és Iljusin típusokat – adta hírül a RIA Novosti hírügynökség.

A kubai féllel kötött megállapodásról Denis Manturov, orosz kereskedelmi és ipari miniszter számolt be. A nagy volumenű üzlet az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev és Raúl Castro, kubai elnök személyes havannai találkozójának keretében köttetett.

Orosz oldalról az Ilyushin Finance Co., míg kubai részről a Cuban Aviation Corporation a szerződő. A előzetes megállapodás szerint az orosz finanszírozási cég három darab Antonov An-158-as regionális-, és ugyancsak három darab szélestörzsű Iljusin Il-96-400-as típust szállít a kubaiak számára.


A szigetország nemzeti légitársasága már korábban is érdeklődést mutatott az Iljusin Tervező Iroda négyhajtóműves típusának korszerűsített változata iránt, de az erről szóló szerződés aláírására most, a két vezető csütörtökön kezdődött találkozóján került sor.

A Cubana flottájában 3 darab, 262 üléses Il-96-300-as teljesít szolgálatot. A gépek az Ilyushin Finance Corporation finanszírozási konstrukciójában érkeztek 2005-ben, illetőleg a harmadik 2006-ban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyártó adatai szerint 10.000km-es hatótávú Il-96-400-asokat kétosztályos elrendezésben, összesen 350 utas szállítására alkalmasan tervezi üzemeltetni a légitársaság.

Az utasszállító Il-96-400-asra bár már több bizonytalan előrendelés is érkezett, de egyetlen légitársaság sem üzemelteti ezt a változatot, sőt a típus egyelőre az Ilyushin Finance Co. internetes portfóliójában sem szerepel.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!