Úgy néz ki, hamarosan Airbus A380-800 üzemeltető lehet a Turkish Airlines. A Flightglobal légiközlekedési szaklap legfrissebb értesülései szerint ugyanis a rohamos léptékben fejlődő török légitársaság európai gyártású óriásgépeket venne bérbe nyári menetrendjébe.

Kapcsolódó cikk, előzmény További 15 darab Boeing 777-est rendel a Turkish Airlines – 2012.12.10.

A hírek szerint a Turkish Airlines négy darab Airbus A380-800-as bérlete iránt érdeklődik, amelyeket kínai járataikon állítanának szolgálatba a nyár folyamán. A gépbeszerzési konstrukció wet-lease szerinti lenne, amely lehetővé teszi a viszonylag gyors üzemkezdetet, mivel a Turkish Airlines-nak nem kell sem a hajózók kiképzésével, sem a repülőgép karbantartásával bajlódnia – ezeket az ilyen típusú szerződés szerint ugyanis mind a bérbeadó légicég biztosítja.

A Turkish Airlines jelenlegi legnagyobb utasszállító típusa, a Boeing 777-300ER, amelyből 15 darab áll a hosszú távú járatok teljesítésének rendelkezésére. Ezek a gépek három komfortosztályon összesen 337 utas szállítására alkalmasak, de van három olyan, amely csak 312 utast képes fedélzetére venni.

A visszafoghatatlanul fejlődő Turkish Airlinesnak azonban ez hosszú távon nem biztos, hogy elég lesz. A tavalyi évben igyekeztek további 5 darab Boeing 777-300ER rendeléssel előirányozni a flotta bővítését, de olyan információk is napvilágot láttak, amelyek szerint saját tulajdonú A380-asok és A350XWB-k beszerzése is téma a légitársaságnál.

Kérdés, hogy ebben a döntéshozatalban mennyire tudnak hatásos ajánlatot adni a Boeing értékesítői, hisz ők nyilván szeretnék, ha a 747-8-as Intercontinental is esélyes lenne, az új generációs 777-X családról nem is beszélve, de persze az sem kizárt, hogy amerikai és európai üzlet egyaránt lesz, hisz a keskenytörzsűek között a Turkish fittyet hányva a manapság oly sokat hangoztatott flotta homogenizációs politikára, már mind a 737 MAX, mind az A320neo variánsaiból foglalt elő magának.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!