Általános sztrájkot hirdetett két repülőtéri szakszervezet, miután nem született megállapodás a ferihegyi sztrájktárgyalásokon. A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) 2008. december 10-én, szerda reggel 6 órától általános és határozatlan idejű sztrájkot hirdet Ferihegyen.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a munkabeszüntetéshez mely területek és hány dolgozó csatlakozik. A sztrájkhoz valószínűleg csatlakozik az Repülőtéri Üzemanyagkiszolgálási Kft is, így a Budapest Airport azt tanácsolta a légitársaságoknak, hogy a szükséges üzemanyagot más repülőtéren vegyék magukhoz.

A munkabeszüntetés alatt járatok késésére, bizonyos járatok törlésére lehet számítani.

A Budapest Airport mindent megtesz annak érdekében, hogy utasait a lehető legkevesebb kellemetlenség érje, és pontos tájékoztatást kapjanak a fejleményekről.

A BA arra kéri az utasokat, hogy a járatokat érintő bővebb információért forduljanak a légitársaságukhoz. További járatinformáció a http://www.bud.hu honlapon található.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport az utasok megértését és türelmét kéri.

A sztrájk bejelentésre azt követően került sor, hogy a mai nap megállapodás nélkül ért véget a tárgyalássorozat a ferihegyi repülőtéren a Budapest Airport és a két érdekvédelmi szervezet, a LESZ és az RDSZSZ között.

Az RDSZSZ a repülőteret üzemeltető Budapest Airport átalakításának teljes felfüggesztését és egy új Kollektív Szerződés aláírását követelte.

Utóbbival kapcsolatban a Budapest Airport hangsúlyozta: a sztrájktárgyalás nem alkalmas fórum a Kollektív Szerződés (KSZ) módosításáról folytatott tárgyalásra. A megfelelő fórum a június 24-én kezdett tárgyalássorozat folytatása, melyen a Budapest Airport valamennyi reprezentatív érdekképviselete jelen van.

A BA közel öt hónapja kezdett tárgyalásokat a KSZ módosításáról, mert a vállalatnak korszerű működési alapdokumentumra van szüksége, amellyel képes reagálni a változó piaci igényekre és állja a versenyt a konkurens repülőterekkel. A módosítással a BA újra kívánja gondolni a repülőtéri munkaszervezés egészét, beleértve a munkarendeket és a munkaidőkereteket. A módosítandó KSZ megkötötte a munkáltató kezét, nehézkesé és pazarlóvá tette a ferihegyi repülőtér üzemeltetését.

Az RDSZSZ másik követelése, az átalakítási program felfüggesztése a Budapest Airport számára elfogadhatatlan. A szerkezeti átalakítás 2006-ban kezdődött azzal a céllal, hogy a BA a XXI. század elvárásainak megfelelő vállalattá váljon, képes legyen gyorsan és hatékonyan reagálni a kihívásokra.

A már megkezdett modernizálásnak köszönhető, hogy számos nagy hazai vállalattal ellentétben a Budapest Airport nincs kitéve a jelenlegi gazdasági világválságnak és nincs szükség radikális létszámcsökkentésre. A BA a nehéz gazdasági helyzet ellenére is megfelelően működik.

A BA tovább folytatja az üzemeltetési részleg átalakítását. Tovább viszi a takarítás kiszervezését, amiről már 2006 februárjában megállapodott valamennyi reprezentatív szakszervezettel.

Jost Lammers vezérigazgató elmondta: „Az átalakításokkal a BA hosszú távú stabilitását teremtjük meg, annak érdekében, hogy a legtöbb munkahelyet tudjuk hosszú távon megőrizni.

A magyar főváros repülőterének eredményessége csak a régi struktúrák megváltoztatásával lehetséges. Rugalmasabb, a mai piaci viszonyokhoz alkalmazkodó keretrendszert kell létrehozni. Nehéz helyzetben van a légiközlekedési iparág és a Budapest Airport is nagyon erős versenyben van Prágával, Béccsel. Ha nem lépünk most, lemaradhatunk, és a légitársaságok Budapest helyett más repülőteret választanak. Ez pedig hosszú távon valamennyi munkahely, sőt a magyar gazdaság egészét is veszélyeztetheti.”

A BA minden átalakításról a jogszabályoknak megfelelően, folyamatosan konzultált az érdekképviseletekkel. Az átalakítás nem jár csoportos létszámleépítéssel.

Forrás: BA közlemény

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!