Szinte teljesen megbénulnak a németországi repülőterek 2016. április 27-én szerdán a Verdi szakszervezet által szervezett sztrájk miatt, beleértve az ország két legnagyobb központi-elosztó repülőterét a frankfurti és müncheni légikikötőket is – derült ki a Lufthansa közleményéből.

A Lufthansa repülőgépei a frankfurti repülőtéren. (Fotó: Frankfurt Airport) | © AIRportal.hu

A Lufthansa repülőgépei a frankfurti repülőtéren.
(Fotó: Frankfurt Airport)

A sztrájk során a földi kiszolgáló, utasbiztonsági dolgozók és részben a repülőtéri tűzoltók is megtagadják a munkát Frankfurt, München, Düsseldorf, Köln/Bonn, Dortmund és Hannover repülőterein szerdán.

A sztrájk miatt járattörlésekre kell számítani a point to point és az átszálló forgalom mellett a belföldi járatok utasainak is, bár az egyes repülőterek forgalmát különbözőképpen érinti a sztrájk.

A müncheni repülőtéren a Verdi szakszervezet tagjai egész nap sztrájkolnak majd, míg Frankfurtban 15 órakor befejeződik a munkabeszüntetés.

Az utasbiztonsági dolgozók egész napos munkabeszüntetése miatt

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

a müncheni repülőtérről induló és oda érkező összes tengeren túli járatát törli a Lufthasa szerdán,
mert várhatóan nagyon kevés ezekre a járatokra foglalással rendelkező utasoknak sikerülne elérnie a hosszú távú járatokat.

A Lufthansa a rendelkezésre álló információk alapján kedden esete egy ideiglenes menetrendet fog publikálni a sztrájk napjára és a szerdára foglalással rendelkező utasokat tájékoztatni fogják az átfoglalási lehetőségekről. A belföldi és Európán belüli járatok közül várhatóan csak kevés tud majd közlekedni, a müncheni repülőtérről mindösszesen körülbelül 90 járatot tudnak elindítani.

A frankfurti repülőtéren várhatóan csak részben érinti a munkabeszüntetés az utasbiztonsági átvizsgálást, így a Lufthansa várhatóan a nemzetközi járatainak többségét el tudja indítani a sztrájk tervezett időtartama alatt 04:30 és 15:00 között, azonban a lecsökkent földi kiszolgálási kapacitás miatt a legtöbb belföldi járatot és számos Európán belüli járatot Frankfurtban is törölni kell.

Düsseldorf, Köln/Bonn, Dortmund és Hannover repülőterein szintén járattörlésekre kell számítani, melyről pontos információ a kedden este publikált menetrendben jelenik majd meg.

A sztrájk miatti fennakadások várhatóan a Lufthansa több budapesti járatát is érintik, valamint az összes többi, a felsorolt repülőterekre közlekedő légitársaság szerdai járatait is, köztük az Air Berlin légitársaságnál is előfordulhatnak késések és járatkimaradások szerdán.

A ver.di 6 százalékos béremelést követel a 2,14 millió közalkalmazottnak, és 12 hónapra akar megállapodni. Jelentős mértékű béremelési igényét azzal indokolja, hogy 30 milliárd eurós többlet halmozódott fel a szövetségi kormánynál, a tartományi kormányoknál és az önkormányzatoknál – az MTI közleménye szerint. A munkaadók kétéves bérmegállapodást ajánlanak, az idén 1 százalékos, jövőre 2 százalékos emeléssel. A bértárgyalás következő, harmadik fordulója csütörtökön kezdődik.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!