Jövő hétfőtől szigorúbb beutazási feltételeknek kell megfelelniük az Egyesült Államokba tartó nemzetközi utasoknak – jelentette be Joe Biden elnök legutóbbi sajtótájékoztatóján.

A Fehér Ház honlapján publikált leirat szerint az USA számos intézkedést vezet be a téli időszakra, ezek egyike, hogy szigorítanak a beutazási szabályokon, részben a koronavírus omikron variánsa miatt.

Fotó: Customs and Border Protection

Eddig az USA-ba az léphetett be, aki megkapta az alap vakcinálás minden adagját, illetve három napnál nem régebbi, negatív leletű PCR-teszttel rendelkezett.

Hétfőtől viszont az oltottság igazolása mellett ennél frissebb, az indulás előtti napon elvégzett teszt negatív eredményére lesz szükség a repülővel érkezőknek, vagy hivatalos dokumentum arról, hogy 90 napon belül átesett az illető a fertőzésen.

Az “egy nap” a közlés szerint azt jelenti, hogy nem az indulás időpontjához képest 24 órán belül kell tesztet végeztetni, hanem a megelőző napon, tekintet nélkül arra, hogy másnap hány órakor száll fel az utas járata – összegzi a változást többek közt a Forbes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A részletes tudnivalók az USA járványügyi hivatalának oldalán találhatók, ide kattintva.

A Reuters forrásai szerint egyébként az új szabályokra három nap türelmi időt ad majd a közegészségügy.

Az Egyesült Államok tehát nem zárta le határait a nemzetközi forgalom előtt, ahogy tette azt több ország is az omikron variáns megjelenése óta. Marokkó, Izrael és Japán teljesen bezárkózott, míg a legtöbb ország, köztük az EU tagjai is 14 napos kötelező karantént írtak elő a dél-afrikai régióból hazatérőknek.

Az USA november 8-án nyitotta meg határait a külföldi turisták előtt.