A Wizz Air járatain sem maradhat egyedül a pilóta repülés közben – közölte lapunkkal a légitársaság. A cég közlése szerint felülvizsgálták a pilótafülkére vonatkozó szabályaikat és új eljárást vezetnek be, mely szerint ha az egyik pilóta elhagyja a pilótafülkét, akkor az egyik légiutas-kísérő fog helyette a fülkében tartózkodni.

A cég közlése szerint az új eljárásrendet a magyar légügyi hatóság, azaz a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi Hivatala már jóváhagyta.

A Germanwings 4U 9525 járatának kedden történt tragédiája után több európai légitársaság, köztük a Norwegian Sir Shuttle, az Easyjet, a Ryanair, a Lufthansa és a KLM is bejelentette, hogy felülvizsgálják vonatkozó szabályzataikat.

A légitársaságok azt követően jutottak erre a döntésre, hogy a Germenwings roncsai közt megtalált fedélzeti hangrögzítő (CVR) hangfelvételei alapján a francia hatóságok bejelentették, hogy a járat első tisztje szándékosan vezette az Airbus A320-ast a hegynek, miután a járat kapitánya kiment a mosdóba, akit az első tiszt szándékosan nem engedett vissza a pilótafülkébe.

A német lapok pénteki közlése szerint Andreas Lubitz, a Germanwings járatának első tisztje komoly lelki betegségben szenvedett és kezelés alatt is állt. A Lufthansa vezérigazgatója csütörtökön még azt közölte: az első tiszt 100%-osan alkalmas volt a repülésre (“fit-to-fly”).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Daniel de Carvalho, a Wizz Air szóvivőjének lapunkhoz eljuttatott közleménye:

„A Wizz Air megerősíti, hogy felülvizsgálta a pilótafülkére vonatkozó szabályait és új eljárást vezet be, amely biztosítja, hogy a pilótafülkében soha nem tartózkodhat kizárólag egy személy. Amennyiben az egyik pilóta elhagyja a pilótafülkét, akkor az egyik légiutas-kísérő fog helyette a fülkében tartózkodni. Az új eljárás bevezetését üdvözölte a magyar légügyi hatóság.”

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!