Az Egyesült Államok szigorítaná az érzelmi támogatást nyújtó, terápiás állatok repülőgépen való utazásának feltételeit, miután egyre több a “túlkapás”, gondoljunk például a pónival utazó nőre.

A BBC cikke szerint a Közlekedési Minisztérium már javaslatot tett a szabályozás szigorítására, amelynek lényege, hogy gyakorlatilag csak a munka- és segítőkutyák utazhatnak ingyenesen a gazdájukkal a repülőgépek fedélzetén.

Ezt úgy érnék el, hogy az úgynevezett terápiás állatok nem kapnák meg ugyanazokat a jogosultságokat, amelyeket a vakokat vagy bármilyen fogyatékosságban szenvedőket segítő ebek. Az érzelmi támogató állat jogi kategóriáját megtartanák, de ehhez az állatnak képzésen kell átesnie.

A minisztérium azzal indokolta a módosítást, hogy sok utas visszaélt ezzel a lehetőséggel, több esetben az utasok támogató állatoknak nehezen nevezhető élőlényeket vittek magukkal a fedélzetre.

Volt ezek között nyúltól kezdve a malacokon és pulykákon át a mini póniig minden.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Egyesült Államok légitársaságai érthető módon üdvözölték a módosítási javaslatot, amelynek még át kell esnie a nyilvános véleményezésen, mielőtt hatályba léphetne. A cégek már korábban kérték, hogy a szaktárca lépjen az ügyben, mert egyre több utas keveri össze a repülőgépek fedélzetét az állatkerttel, ezt pedig a többi utas sem nézte túl jó szemmel.

A brit közszolgálati média jelentésében kitért arra, hogy a módosítás életbe lépésével az Egyesült Államok ide vonatkozó szabályai közelebb kerülnek a brithez, amely nem ismeri a lelki támogató állat fogalmát.