Újabb megrendelést tudhat magáénak a kínai COMAC repülőgépgyár. A szingapúri repülőgéplízingeléssel foglalkozó vállalat, a BOC Aviation 20 repülőgépre szóló rendelést tett – adta hírül az Air Transport World.

Az ezen a héten zajló Szingapúri Légi Szalonon írt alá 20 gépre szóló megrendelést a BOC Aviation lízingcég az új kínai gyártású sugárhajtóműves repülőgéptípusra, a 150 üléses Comac C919-esre. A BOC Aviation jelenleg több, mint 170 repülőgépet tulajdonol, amelyek átlag életkora nem több, mint négy év.

Bár a keskenytörzsű kínai C919-es egyelőre még fejlesztés alatt áll, már most elég szép megrendelsszámot tudhat magáénak. A jelenleg ismert paraméterek szerint leginkább az Airbus A320-ashoz lesz hasonlítható, mivel törzse 3.96 méter széles lesz,akárcsak az európai típusé és szárnyfesztávja is nagyon hasonló lesz. Airbus A320-asé 34.10 méteres, míg a Comacé várhatóan 33.6 méteres lesz. A Comac meghajtását a neves CFM International gyártotta, új generációs LEAP-X hajtómű C919-esre optimalizált változata fogja szolgálni. A hatótávolságra vonatkozóan jelenleg két adatot közöl honlapján a gyártó: 4075 km-es hatótáv a típus alapváltozatára és 5555 km-es a megnövelt teljesítményű változatra.

A típus tavaly lépett az utolsó fejlesztési fázisába, de már így is 235 darabos megrendeléssel büszkélkedhet. A megrendelők döntő többsége természetesen kínai légitársaság, vagy lízingcég.

A jelenlegi megrendelők között vannak: az Air China, a China Eastern Airlines, a China Southern Airlines, a Hainan Airlines, a Sichuan Airlines és számos lízingeléssel foglalkozó vállalat, amelyek sora most a szingapúri BOC Aviation-nel gazdagodott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A típus paramétereinek véglegesítését erre az évre ígéri a kínai állami tulajdonban lévő gyártócég. Az Airbus A320-asnak, valamint Boeing 737-esnek konkurenciát állítani kívánó C919-es első felszállása 2014-re várható. A szolgálatba állás várható időpontja pedig 2016. A Comac nagy terveket sző, ugyanis 2020-ra éves szinten már 150 repülőgép gyártását irányozta elő.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!