Nem mindennapi módszerrel szabadulna meg az elődje által vásárolt új kormánygéptől Mexikó elnöke: az eddig sikertelen eladás után orvosi felszerelésekre cserélné el, vagy tombolán sorsolná ki a luxuskabinnal berendezett Boeing 787-8 Dreamlinert.

Manuel Lopez Obrador megválasztása óta hangoztatja, hogy számos ponton nem ért egyet elődje politikájával, és már kampányában is jelezte, hogy visszavesz a kormányzati költekezésekből, aminek szerinte ékes példája a 2012-ben vásárolt kormánygép.

Az elnök 2018. decemberi beiktatása után egyik első intézkedése volt, hogy 60 másik állami repülőgéppel és 70 helikopterrel egyetemben elrendelte a szavai szerint “korrupciót és a nép kizsákmányolását jelképező” Dreamliner eladását.

Ezt követően a TP-01 oldalszámot viselő gépet Kaliforniába repülték, itt a potenciális vevők megtekinthették, illetve a szükséges időszaki karbantartásokat is elvégezték közben a szakemberek, mindez további 1,6 millió dollárjába került az államnak.

Körülbelül egy év alatt összesen két ajánlat érkezett a nyolcvan utas szállítására berendezett, VVIP (elnöki, királyi luxust kínáló) kabinnal, fürdő- és hálószobákkal felszerelt gépre, de Obrador szerint egyik esetben sem kaptak garanciát rá, hogy az ajánlattevőnek rendelkezésére áll a vételár, illetve a megszabott minimumnál kevesebbet ajánlottak érte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez 130 millió USA-dollár lenne, ennyi hitelt nyújtott az ENSZ 2012-ben az akkor 370 millió dolláros gép beszerzéséhez, ezért ennél kevesebbért nem szabadulhatnak meg tőle – írta meg Reuters.

Emellett időközben bizonyos mértékben csökkent is a repülőgép értéke, illetve az egyedi kabinberendezés bekerülési költségét sem valószínű, hogy bármilyen vevő hajlandó lenne kifizetni. Bár ennek kialakítása akkoriban a beszerzésre fordított összeg nagy hányada volt, az ilyen VIP-gépek esetén az új tulajdonos általában saját ízlésének megfelelő berendezést vásárol, így a régi értéktelen is lehet számára.

A José María Morelos y Pavón névre keresztelt gép leszállás közben (Forrás: Wikimedia Commons)

A sikertelen eladás után már több más javaslat is született arra, hogy csökkentsék a veszteséget. Egyebek mellett vizsgálják, hogy több vevőnek adnák el résztulajdonlási formában, vagy óradíjért cserébe bárki kibérelhetné, illetve, hogy az USA-nak értékesítenék röntgengépekért és más orvosi felszerelésekért cserébe.

Obrador elnök legutóbbi ötlete szerint pedig akár tombolán is ki lehetne sorsolni a Boeing 787-8-ast.

Ezzel amellett, hogy biztosan találnának új tulajdonost a repülőgépnek, a szükséges összeg is befolyna az államkasszába a tombolajegyek árából: ebből 26,7 dolláros (500 peso) darabonkénti áron hatmilliót dobnának piacra. Obrador szerint a közeljövőben “az emberek fogják eldönteni”, mi a legjobb megoldás.