Az amerikai repülőgépgyár ma adta át a huszadik Boeing 747-8 típuscsaládba tartozó repülőgépét. A teherszállító változatú Jumbo üzemeltetője az Atlas Air Worldwide Holdings, amely a gépet a svájci Panalpina csomagszállító vállalat számára állítja szolgálatba.

Elkészült a Boeing huszadik 747-8 típusú repülőgépe. Az N850GT lajstromot viselő új generációs Jumbo egy Freighter, azaz teherszállító változat. Tulajdonosa az Atlas Air Worldwide Holdings, igénybe vevője azonban a svájci Panalpina logisztikai vállalat, amelynek 1935-ös fennállása óta ez az első saját festésű repülőgépe.

A “Spirit of Panalpina” névre keresztelt 747-87U(F) típusú vadonatúj repülőgép a mai átadást követően rögvest szolgálatba is állt: Seattleből egyenesen Hong Kongba repült áruért, amelyet onnan Luxemburgba fog szállítani.

Az Atlas Air összesen kilenc darab Boeing 747-8F típust rendelt, ebből kettő fog a Panalpina színeiben szolgálni. Az első 747-8-ast 2011. november 3-án vette át a vállalat. A G-GSSD lajstromú repülőgépet az Atlas Air leányvállalata, a Global Supply System üzemelteti a brit nemzeti légitársaság cargo vállalata, a British Airways World Cargo számára.

A Boeing közleménye említést tesz róla, hogy az új teherszállító Jumbo elődmodelljéhez, a 747-400F-hez képest 16%-kal nagyobb kapacitással rendelkezik. A típus ráadásul környezetvédelmi szempontból is élen jár, hiszen mind üzemanyag fogyasztása, mind szén-dioxid kibocsátása kedvezőbb, sőt javarészt az új hajtóműveknek köszönhetően a típus zajterhelését is sikerült csökkenteni. Utóbbi érték nem kevés, 30%-kal alacsonyabb.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az eddig átadott 747-8-asoknak a nagy része, összesen 16 darab teherszállító változat és mindössze 4 az utasszállító, Intercontinental. Hármat magánszemélyeknek adtak át, akiknél különleges fedélzetű VIP repülőgépként fognak szolgálni. Az első légitársasági üzemeltető a Lufthansa, amely május 1-jén vette át D-ABYA lajstromú 747-8-asát.

Panalpina Boeing 747-8F felszállás közben (Fotó: Boeing Company)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!