Idén is megtartották Szolnokon a hagyományos augusztus 20-i, katonai légiparádét a Tisza felett, amelyen rendhagyó módon a honvédség Gripen vadászgépei is részt vettek.

A bemutató a szolnoki sportcentrum szervezésében, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis aktív közreműködésével valósult meg, a megszokott helyszínen, a folyó Tisza-híd és Tiszavirág-gyaloghíd közötti szakasza felett.

A város melletti helyőrségen települt repülő alakulatok – Rubik és Főnix zászlóalj – mellett a másfél órás dinamikus bemutatókban részt vállaltak az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű dandár katonái, és az ideiglenesen Pápán települő JAS-39C/D Gripen vadászgépek is.

A nyitókötelék áthúzása után ejtőernyős ugrásokat, a Zlin Z-242 és Z-143LSi kiképzőgépek bemutatóját, majd a légi képességeket hangsúlyozó különleges műveleti bemutatót láthatott a közönség, és csak ezután kerültek igazán fókuszba a helikopterek.

A budapesti központi programokhoz hasonlóan mindhárom rendszerben álló helikopter típus, az AS-350, a Mi-17 és a Mi-24 repült egyéni bemutatókat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fővárosi parádéhoz képest a gépek itt jóval közelebb kerültek a közönséghez, amelyet így vízpárával is beborítottak egy-egy alacsonyabban végrehajtott manőver alkalmával, ami a hőségben frissítőleg hatott mindenkire.

Több magas rangú tiszt mellett az eseményen jelen volt Rolkó Zoltán alezredes, a szolnoki bázis parancsnokhelyettese, a szakmai kommentárról pedig Budapest után itt is Fidel Ákos százados gondoskodott jellegzetes stílusában, közérthetően.

Galéria a 2019-es szolnoki légiparádéról