2023. augusztus 20-án 9 és 10 óra között rendezik meg a légi parádét, a Duna belvárosi szakasza felett a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei, repülőgépei és helikopterei mellett a polgári típusok is szerepelnek a programban, amelyet a pesti és budai rakpartokról lehet megtekinteni.

A Magyar Honvédség tisztavató ünnepségének részeként a JAS-39 Gripen kötelék már vasárnap reggel díszelgő repülését hajt végre a Kossuth tér felett, majd az augusztus 20-i hagyományos légi parádé reggel 9 órakor kezdődik a Duna belvárosi szakasza felett.

A katonai légiparádé nagyjából 30 perces első részében a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőeszközök egyéni bemutatóit tekintheti meg a közönség a Lánchíd és Margit híd közötti rakpartokról, valamint kötelékben történő alacsony áthúzások is láthatóak lesznek a Szabadság híd és a Margit híd között.

Időpont: 2023. augusztus 20. 9 órától 9 és 10 óra között, légiparádé első felében a Magyar Honvédség, majd utána polgári gépek bemutatója lesz látható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Helyszín: Budapest, a Duna belvárosi szakasza felett

Honnan látható a legjobban: az egyéni bemutatók a pesti és budai rakpartok Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán, vagy az adott területre rálátással rendelkező magasabb helyekről láthatók (pl. Halászbástya). Az alacsony áthúzások a Szabadság híd és a Margit híd között is láthatóak lesznek.

Napállás: a nap az esemény időpontjában dél-keleti irányból süt, azaz a fotósok/videósok számára ideálisabb lehet a pesti oldal

Bár a szervezők a résztvevő típusok pontos listáját nem közölték, a JAS-39 Gripen vadászgép-kötelék alakzatokban végrehajtott alacsony áthúzásai
mellett várhatóan átrepülnek a Duna felett a honvédség szállítógépei (Airbus A319 és/vagy Dassault Falcon 7X típusok részvétele várható).

A pénteki gyakorlaton bemutatót hajtottak végre (videó a cikk végén) a Magyar Honvédség legújabb Airbus H225M, illetve a H145, Mi-24P, Mi-17 típusú helikopterei, valamint Zlín 143/242 kiképzőgépek köteléke.

A légi parádé második részében a polgári típusok alacsony áthúzásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Az augusztus 20-i rendezvények hivatalos weboldalán kihirdetett program szerint a Wizz Air egyik Airbus A321neo repülőgépe, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Airbus A330F áruszállítója, valamint az Aeroexpress Embraer 120-asa és Cessna 206 hidroplánja is bemutatkozik a Duna felett.

Fotó: AIRportal.hu

A Wizz Air lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a légitársaság A321neo repülőgépét Oláh Gergely, Budai József és Pethes Ákos repüli majd. Oláh 16 éve repül a WIZZ-nél, oktató-, vizsgáztató kapitány, és jelenleg kiképzési vezető, több mint 10.000 óra repülési tapasztalattal rendelkezik az Airbus A320-as repülőgépcsalád különböző típusain. Budai József oktató- és vizsgáztató kapitány, 13 éve dolgozik a Wizz Air-nél, több mint 8000 órát repült eddig karrierje során a repülőgépcsaláddal, és jelenleg kiképzési vezető-helyettes. Pethes Ákos oktatókapitány, 2011 óta repül a légitársaságnál és 7500 repült órát töltött eddig a levegőben.

Az Aeroexpress Regional színeiben bemutatkozó, a BASe Airlines üzemeltetésében álló Embraer 120 ER Brasilia parancsnoka Ármai Zoltán repülőmérnök-oktatókapitány lesz, aki 13000 órányi helikopteres és nagygépes repülési tapasztalata mellett 6000 órányi gyakorlattal rendelkezik az Embraer 120-as típuson. A jobb ülésében ifj. Nemes Sándor oktatókapitány foglal helyet, aki több mint 20 kis- és 5 nagygépes típuson szerzett 19800 óra repülési tapasztalattal immár az Embraer 120 típus kiképzési feladataiban is aktív szerepet vállal – írta a cég közleménye.

A polgári repülési bemutatót az Aeroepxress Seaplanes Cessna 206 típusú amfíbiája zárja, parancsnoka Széchey Márton oktatókapitány, akinek repülési tapasztalata 11000 óra felett van, hidroplánon pedig 4 éve repül. A magyar hidroplánt a tervek szerint a Balaton, a Duna és a Tisza vízén is köszöntheti a közeljövőben közönség, megünnepelve a magyar kereskedelmi repülés 100. évfordulóját.

Ha érdekelnek a repüléssel kapcsolatos friss hírek,
kövess minket a Facebookon!

A hagyományos szolnoki helikopteres és haditechnikai bemutató viszont korábbi közlés szerint az idén elmarad.

Videó a pénteki budapesti gyakorlatról: