Az újabb tulajdonosváltásra hivatkozva, elzárkózik az érdemi döntések elől a Malév Ground Handling a sztrájktárgyalásokban. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerint a sztrájk bármelyik órában elkezdődhet Ferihegyen – értesült a HavariaPress.

A közelgő újabb tulajdonosváltásra hivatkozva tagadja meg az érdemi követelések fontolóra vételét Limburger Lóránt, a Malév Ground Handling (Malév GH) igazgatója. A Malév földi kiszolgálójának menedzsmentje elzárkózik az érdemi döntések elől. Előremutató javaslatot továbbra sem tett a vezetőség, miután december 23. és január 4. között nem volt hajlandó egyeztetni. A LESZ szerint ez a munkáltatói viselkedés már felveti a sztrájkhelyzetben kötelező egyeztetési kötelezettség megsértésének kérdését is. A szakszervezet ezért a Munkaügyi Felügyelethez fordult panasszal, mivel a Malév GH nem megállapodásra, hanem a következő munkabeszüntetés jogellenes megtörésére készül. A cégvezetés ugyanis kölcsönzött munkaerőt vett fel a check-in munkakörbe, a jelenlegi dolgozók bérének alig több mint feléért.

A szakszervezet szerint az Utasforgalmi Osztályon (jegy- és poggyászkezelő csoport) dolgozók megfélemlítését szolgálta ugyanakkor a negyed-félévente meghosszabbítgatott megbízási szerződéssel alkalmazott supervizorokat érintő intézkedéssorozat. A decemberi sztrájk szervezésében résztvevők közül többet elmarasztaltak, visszaminősítettek. A LESZ információi szerint új dolgozókat vennének fel többek között a repülőgépeket kiszolgáló berendezéseket kezelők helyére. A napokban elkezdődött az Airport Security reptéri cég, (illetve alvállalkozói) által alkalmazott dolgozók átképzése erre a speciális ismereteket és nagy tapasztalatot igénylő beosztásra.

A szakszervezet közleményében megjegyzi, hogy Limburger Lóránt korábban a Malév GH közvetlen konkurenciáját jelentő Budapest Airport GH, majd a Celebi GH igazgatója is volt. Az utóbbi, magyar, majd török tulajdonú földi kiszolgáló cég élén éppen ő kezdte el azokat a tisztogatásokat, amelyek nyomán a szervezett dolgozói érdekképviselet gyakorlatilag megszűnt a vállalatnál. A törvénytelenségek miatt elbukott munkaügyi perek nyomán a Budapest Airport GH és a Celebi végül többmilliós kártérítéseket fizetett, több ügy pedig ma is folyamatban van. A Celebinél jelenleg is folyik az ENSZ Munkaügyi Világszervezetének (ILO) vizsgálata. A LESZ emlékeztet rá, hogy a tárgyalások elakadása újabb sztrájkot hozhat. A kollektív szerződés felrúgása a munkáltató részéről ugyanis új helyzetet szült: immár csak néhány órával korábban kell bejelentenie a szakszervezetnek a munkabeszüntetést.

Forrás: HírTV

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!