Leállította minden belföldi és nemzetközi járatát a Qantas ausztrál légitársaság szombaton, közép-európai idő szerint reggel 8 órától a dolgozók hetek óta húzódó munkabeszüntetései miatt.

A társaság flottájának mind a 108 gépe a földön marad, amíg a pilótákat, repülőgép-szerelőket és a Qantas egyéb földi kiszolgáló személyzetét képviselő szakszervezetek nem jutnak megállapodásra a cég vezetésével az alkalmazottak fizetését és munkakörülményeit érintő vitás kérdésekben – jelentette be sydneyi sajtóértekezletén Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója.

A dolgozóknak nem kell megjelenniük a munkahelyükön, és hétfőtől fizetést sem kapnak – tette hozzá Joyce. A társaság közleménye szerint eddig mintegy 600 járatot töröltek, ami közel 70 ezer utast érint és világszerte 22 repülőteret.

A rendkívüli leállásra vonatkozó döntést, amely a vezérigazgató becslése szerint napi 21,4 millió ausztrál dollár (20 millió amerikai dollár) veszteséget jelent, szombaton hajnalban hozta meg a Qantas igazgató tanácsa, “a szakszervezetek akcióira válaszul”.

Az ausztrál légitársaság már hetek óta a járatok számának csökkentésére és a menetrend átütemezésére kényszerült a sorozatos sztrájkok miatt, amelyeket azért hirdettek meg a szakszervezetek, mert az alkalmazottak aggódnak a munkafolyamatok tervezett külföldre telepítése miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egymást követő munkabeszüntetések mostanáig 68 millió ausztrál dollár veszteséget okoztak a cégnek.

A Qantas még levegőben lévő gépei szombaton teljesítik járatuk teljes útvonalát, Ausztráliából azonban bizonytalan ideig nem szállnak fel a Qantas repülőgépei sem belföldi, sem külföldi célállomás felé.

Forrás: MTI/Index

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!