30 százalékos pótlékemelésért sztrájkolnak szerdán két órán át a Malév pilótái. Az érdekképviseletük követelése a légitársaság szerint teljesíthetetlen a mai gazdasági helyzetben. A Malév szerint a figyelmeztető sztrájk a menetrendet nem fogja érinteni.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart szerdán a Malév pilótáinak érdekképviselete, a Hunalpa, amely azt követeli, hogy a Q400-as gépek pilótáinak pótlékát 30 százalékkal emelje meg a cég. Óvári Tamás, a Hunalpa elnöke ezt azzal indokolta, hogy ezeken az új gépeken dolgozó pilóták jövedelme 40 százalékkal csökkent a korábbihoz képest az útvonalak, a repülés és a fizetési struktúra miatt. Az érdekképviselet 44 pilóta számára követeli a 30 százalékos pótlékemelést, amely szerintük a nemzetközi gyakorlatnak is megfelel.

A Malév azt ajánlotta, hogy az idei bértömeg változatlansága mellett állapodjanak meg a pótlékváltozásról, a szakszervezet azonban a tavalyi bértömeget akarja alapul venni, mivel akkor még a Q400-asok nem szerepeltek a Malév flottájában – mondta kedden Óvári. A Malév közleménye szerint a légitársaság egyértelművé tette, hogy nem tudja teljesíteni a pilóták bérkövetelését, mert az összességében több százmillió forintot tenne ki. Az egyes típusok között mindig is voltak különbségek a bérezésben, ráadásul a menedzsment szerint a pilóták bérkövetelése irreális a mai gazdasági helyzetben, amely különösképpen sújtja a légiközlekedési iparágat – áll a Malév közleményében.

A légitársaság honlapján olvasható tájékoztató szerint a 11:40 és 13:40 között meghirdetett sztrájk nem okoz fennakadást a menetrendben. A Malév ezért arra kéri az utasokat, hogy időben érkezzenek ki a repülőtérre.

A pilóták érdekképviseletének egyéb követelései is vannak, ezek azonban a Malév szerint nem adhatnak alapot sztrájkra. A Hunalpa olyan elbocsátási rendszer kidolgozását kéri, amely igazságos, tervezhető, és amilyen egészen az elmúlt évig működött is a Malévnál. Azt szeretnék, hogy elbocsátáskor a cégnél legrövidebb időt eltöltő pilótákat építse le a Malév. A légitársaság álláspontja az, hogy az elbocsátásokat a Kollektív Szerződés szabályai szerint a „legkevésbé fájdalmas” módszerekkel kívánja végrehajtani, úgy mint korengedményes nyugdíjazás vagy részmunkaidős foglalkoztatás. A Malév a sztrájktörvényre hivatkozva ezt a követelést nem fogadja el sztrájk alapjául, de a sztrájktárgyalásokkal párhuzamosan hajlandó ezekről tárgyalni, és egy, a szakszervezet álláspontjához közelítő javaslatot is átadtak a Hunalpának – állította a Malév.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azt is szeretné a szakszervezet, hogy a cég ne dolgozzon külsős pilótákkal. Adataik szerint jelenleg a pilóták létszámának mintegy 10 százaléka külsősként dolgozik a Malévnél. A légitársaság erről azt közölte: nem tervezi, hogy pilótákat munkaerő-kölcsönző cégen keresztül alkalmaz, ettől a pilótáknak nem kell tartaniuk. A légitársaságnál jelenleg ugyan repülnek külsősök a nyári menetrendi csúcs lefedésére, de az ő szerződésük határozott időre szól, és a nyári menetrend végén lejár.

Az egyeztetéseket tovább folytatják, de Óvári kedden jó esélyt látott arra, hogy ezekben a kérdésekben nem kell sztrájkot hirdetniük, mert megegyezhetnek a munkaadóval. A Malév is azt közölte: bízik benne, hogy a szerda délutánra tervezett tárgyaláson ezekben a pontokban is közelednek az álláspontok.

Korábbi cikkek a témában: ITT

Forrás: Origo

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!