Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

A Budapest Airport EU-s utasbiztonsági ellenőröket alkalmaz, hogy csökkentse a légitársaságok kárait és javítson az utasok nehéz helyzetén

A Budapest Airport azonnali hatállyal biztonsági ellenőröket alkalmaz más Európai Unió más országaiból, hogy csökkentse a repülőtér és a légitársaságok további kárait és javítson az utasok rendkívül nehéz helyzetén. A döntés négy nappal a sztrájk megkezdése után, a közelgő karácsonyi ünnepek hatására született meg.

Az uniós ellenőrök rendelkeznek minden EU-s és magyar jogosítvánnyal. Az utasbiztonsági ellenőrök várhatóan holnap, december 16-án állnak munkába, feltéve, hogy a sztrájk folytatódik.

A Budapest Airport az ellenőröket határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazza egészen addig, amíg azt a forgalmi helyzet megköveteli. Ezzel a lépéssel a BA minimalizálni kívánja a légitársaságokat és utasokat, valamint a magyar gazdaságot ért károkat.

A Munkástanácsok szerint a Budapest Airport negyven görög munkavállaló kiképzését kezdte meg, annak érdekében, hogy sztrájktörőként alkalmazza őket a ferihegyi reptéren; a szövetség elnöke, Palkovics Imre a munkaügyi főfelügyelőséghez fordult, hogy megakadályozza a törvénysértést – áll a Munkástanácsok Országos Szövetségének hétfői közleményében. A közlemény szerint Kovácsszegi Dorottya, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség főosztályvezetője ígéretet tett arra, hogy a felügyelőség munkatársai a sztrájkbizottsággal közösen még hétfőn munkaügyi ellenőrzést tartanak a repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Munkástanácsok a görög szakszervezetekhez és a Közlekedési Szakszervezetek Európai Szövetségéhez fordul, hogy akadályozza meg külföldi sztrájktörők alkalmazását a ferihegyi reptéren – fűzik hozzá. A Munkástanácsok továbbá javasolni fogja az Egységes Közalkalmazotti Sztrájkbizottságnak, hogy adjon ki közös szolidaritási nyilatkozatot a ferihegyi sztrájkolók mellett. A Ferihegyen sztrájkot kezdeményező két szakszervezet , a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) „a munkaadó sorozatos törvénysértéseire” válaszul sztrájkőrséget szervez – derül ki a közleményből.

Forrás: BA, index

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!