A Budapest-Baku repülőjárat beindításáról is tárgyalt az azeri fővárosban szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

Völner Pál az MTI-nek Bakuból telefonon elmondta, tárgyalt Ziya Mammadov közlekedési miniszterrel, valamint a kaukázusi ország légügyi főigazgatójával. Egyetértettek abban, hogy szükség van egy Budapest-Baku közötti közvetlen légi járatra. Ugyan az Európai Unió és Azerbajdzsán között már zajlanak az egyeztetések egy átfogó légügyi megállapodásról, így kétoldalú egyezményre a két ország között nincs mód, de az uniós megállapodás hatálybalépéséig, az átmeneti időben a közösségi jog szerint is lehetséges, hogy az azeri és a magyar szakhatóság kijelölése alapján megindulhasson a légi közlekedés – valószínűleg a nyár elején – Budapest és Baku között – közölte.

Az államtitkár emellett megbeszélést folytatott a Traceca, azaz az Európát, a Kaukázust és Ázsiát összekötő közlekedési korridor Bakuban működő munkaszervezetének képviselőivel is.

Völner Pál jelezte, Magyarország szeretne csatlakozni a szervezethez – amelyben ma leginkább a vasúti fejlesztések vannak napirenden -, ugyanis Magyarországon halad át, Hegyeshalom és Lőkösháza között, az úgynevezett európai 22-es korridor, amellyel Románián és Bulgárián át könnyen elérhető Isztambul, ahol a Boszporusz alatt még idén átadnak egy vasúti alagutat. Törökország, Grúzia és Azerbajdzsán között pedig jelenleg is zajlik a vasúti vonalak felújítása, építése – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy amíg Magyarország nem nyeri el a teljes jogú tagságot, megfigyelői státust fog kapni a szervezetben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!