Egy hónapos üzemelést követően szünetelteti Jekatyerinburg – Budapest járatait az Ural Airlines. A mai, 2012. november 14., szerdai járatot már törölték a Budapest Airport járatinformációja szerint. A légitársaság honlapján sem novemberre, sem decemberre nem lehet foglalni jegyet a járatra.

Az Ural Airlines központi ügyfélszolgálatán azt az információt kaptuk, hogy a légitársaság a mai naptól szünetelteti budapesti járatait, azonban a december-januári ünnepi időszakban visszatérnek Budapestre. A légitársaság honlapja 2012. december 26. és 2013. január 2-i dátumokra adott találatot. Ezen dátumot követően nem találtunk elérhető járatokat a légitársaság honlapján.

A hír kapcsán megkerestük a légitársaság magyarországi képviseletét ellátó Robinson Tours-ot is. Jakócs Áron, a Robinson Tours ügyvezető igazgatója az AIRportal.hu kérdésére a következőket nyilatkozta:

Úgy gondoljuk, hogy a két város között a szükséges utasmennyiség adott, viszont az eltelt másfél hónap gyakorlata alapján a bevezetési időszak kicsit hosszabb kellett volna legyen. Úgy látjuk, hogy nem mindenkihez jutott el az információ – Oroszországban sem – a járat létezéséről, illetve a hatékonyabb működéshez egy alacsonyabb átlagár lett volna egészséges – amit végül időközben csökkentettek.

Az átlag töltöttség 60% körül alakult, ez a kezdeti időszakban jónak mondható, de mivel a gép 80%-át touroperátorok töltik fel blockseat helyekkel, ők nem tudták finanszírozni a kimaradó utaslétszámot. December vége és január közepe között a járat továbbra is közlekedik, ezek a gépek az ünnepekre való tekintettel már most szinte tele vannak, illetve március második felére is vannak már fix időpontok.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tavaszi-őszi időszakot illető folytatásról a touroperátorok a légitársasággal közösen később döntenek. Hagyományosan a tavaszi-nyári-őszi időszak erőteljesebb, így reményeink szerint a mostani tapasztalattal gazdagodva újra rendszeresen üzemelhet majd a járat. Természetesen a légitársaság gondoskodott arról, hogy a szüneteltetés miatt érintett utasok rendben eljussanak célállomásaikra.” – tette hozzá Jakócs Áron.

Az Ural Airlines első Jekatyerinburg – Budapest járata 2012. október 3-án szállt le Ferihegyen, a légitársaság hetente egyszer repült a két város között, Airbus A320-as repülőgépekkel. A járatindítást október 10-én közös sajtótájékoztatóval ünnepelte az Ural Airlines, a Budapest Airport és a Robinson Tours.

A járat első sorban a Magyarországra beutazó, termál fürdőkbe érkező orosz turista csoportokra koncentrált. Az utazási irodákban csomagban megvásárolható utazások mellett, mint menetrend szerinti járatra is lehetett repülőjegyet foglalni a járatra, bár igen borsos, 500 EUR feletti árakon. Ezen a vonalon utoljára menetrend szerinti járatot a Malév üzemeltetett 2007 és 2009 között, azonban a járat nem volt igazán sikeres. Ennek ellenére az Ural Airlines és a budapesti repülőtér is meglepően optimistán állt az új járathoz: “fontos kereskedelmi és üzleti útvonalként” jellemezték az összeköttetést.

Kam Jandu, a Budapest Airport légiközlekedési igazgatója tortával köszöntötte az új járatot
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu 2012.10.10.)


Az Ural Airlines központja a jekatyerinburgi Kolcovo Nemzetközi Repülőtér, a légitársaság innen mintegy 54 célállomásra kínál közvetlen összeköttetést. Az Ural Airlines flottáját ma már kizárólag az Airbus A320-as család gépei alkotják, miután az elmúlt években nyugdíjazták a régebbi orosz gyártmányú repülőgépeket. A légitársaság 15 darab A320-200 típusú repülői 159 ülőhelyes konfigurációban közlekednek, 15 business osztályú üléssel felszerelve, ilyen közlekedik Budapestre is. A cég emellett 9 darab nagyobb kapacitású, A321-200 típusú géppel is rendelkezik.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!