Csaknem egyszerre lettek készen a Vietnam Airlines leendő legújabb szélestörzsű típusainak első példányai. Az Airbus Toulouseban a hajtómű szerelést végző hangárból gördítette ki a héten az A350-900-ast, a Boeing pedig Everettben a festőhangárból az első 787-9-est, amely a vietnámi légitársaság számára készül.

Először a hét közepén az Airbus számolt be róla, hogy házasították Rolls-Royce hajtóműveivel a Vietnam Airlines első A350-900-asát, amellyel végéhez ért a végszerelés folyamata, és a gépet átadták a berepülési programnak. Most az Airbus pilótáin és a légitársaság delegált műszaki csapatán a sor, hogy lefolytassák az ilyenkor szokásos átadás-átvételi procedúrát, amelynek leglátványosabb kezdése a hetekben várható szűzfelszállás lesz.

Immáron Rolls-Royce Trent XWB hajtóműveivel együtt a Vietnam Airlines első A350-ese. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Immáron Rolls-Royce Trent XWB hajtóműveivel együtt a Vietnam Airlines első A350-ese. (Fotó: Airbus)

A Vietnam Airlinesnak összesen 14 darab A350-900XWB-re van érvényes rendelése, amelyből az elsőt még az idén forgalomba kívánják állítani Hanoi és Párizs között, amivel a francia főváros lesz a második Európában, ahová menetrendszerűen közlekedik az Airbus vadonatúj A350-es típusa. Tekintve, hogy az első Frankfurt, ahová január 15-e óta az A350-es indító légitársasága, a Qatar Airways repül naponta Dohából.

Az A350XWB után a mai napon a Vietnam Airlines adta hírül, hogy Everettben elkészült az első Boeing 787-9-esük teljes festése. A legutóbbi, áprilisi híradáskor ugyanis még csak a vezérsíkon viselte magán a jellegzetes lótuszvirág szimbólumot a gép. A legfrissebb fotók tanúsága szerint viszont már az egész Dreamlinert festék fedi, méghozzá természetesen az új, direkt az új generációs típusokhoz igazított minta alapján.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing festőhangárjából kigördült első vietnámi 787-9-es, teljes festésben. (Fotó: Boeing Company via Vietnam Airlines) | © AIRportal.hu

A Boeing festőhangárjából kigördült első vietnámi 787-9-es, teljes festésben.
(Fotó: Boeing Company via Vietnam Airlines)

A Vietnam Airlines a hosszított törzsű Dreamlinerből összesesen 19 darabot rendelt a flottának. Hajtómű választásuk viszont nem a Rolls-Royce, hanem a General Electric GEnx-1B erőforrására esett. A 787-9-es első nemzetközi úti célja pedig a brit főváros, London lesz, ugyancsak az idei év folyamán. Korábbi közlést alapul véve várhatóan július 1-jétől kezdődően. A légitársaság áprilisban még úgy harangozta be a típust, amivel a Távol-Keletről elsőként fognak európai járatot üzemeltetni, de időközben az All Nippon Airways (ANA) a müncheni járatán bevezette a 787-9-est, így ez már nem helytálló.

Ezért a Vietnam most úgy hirdeti magát, mint az első távol-keleti légitársaság, amely egyszerre veszi flottájába és kezdi el üzemeltetni a polgári repülőgépgyártás két legkorszerűbb szélestörzsű utasszállítóját, az A350-es Airbust és a 787-es Boeinget.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!