A péntek hajnali és reggeli órákra elérte Ferihegyet is a kemény téli időjárás, a hóhelyzetről szóló hírünk folyamatosan frissül. Real-time repülőtéri időjárás az AIRportal.hu METAR oldalán.

2013. március 15. péntek


A budapesti repülőtéren nem okozott komolyabb fennakadást a csütörtöki és pénteki téli időjárás.

15:45: A délutáni órákban sem okozott különösebb fennakadást a téli időjárás Ferihegyen. A Budapest Airport hószolgálata folyamatosan takarítja a futópályákat, gurulóutakat és a forgalmi előtereket. Bár késések előfordultak, nem kellett tömegesen járatokat törölni, vagy más repülőtérre irányítani. Délután 4 óra után az előrejelzések szerint a csapadék teljesen megszűnik és némileg mérséklődik a szél is.
11:30: A repülőtéren továbbra is halad a forgalom, a havas flotta nagy erőkkel dolgozik, de jelenleg mindkét futópályát használhatják a repülőgépek. Késések és néhány járattörlés is előfordult, erről a bud.hu járatinformációs oldalán lehet tájékozódni.
10:00: Ha kisebb késésekkel is, de halad az érkező forgalom Ferihegyen. A leszálláshoz a kettes (31R) futópályát használják a gépek, az induló repülőgépek számára néhány perccel ezelőtt nyitották meg az egyes (31L) futópályát.
09:20: A FedEx, a Brussels Airlines, az ElAl és a Lufthansa frankfurti járata rendben leszálltak a 31R futópályán. A másik 31L futópályát lezárták, az induló repülőgépek is a 31R futópályát használják, ahogy a British Airways London Heathrowra közlekedő járata is, amely az az imént szállt fel. Hamarosan megérkezik a Transavia amszterdami, az easyJet genfi járata is és a Travel Service repülőgépe is. A LOT Varsóból érkező járatát törölték.
08:45: A hóeltakarítást követően ezekben a percekben megnyitották a 31R futópályát, a várakozó repülőgépek megkezdték a megközelítést.
08:30: A péntek hajnali és reggeli órákra elérte Ferihegyet is a kemény téli időjárás. A repülőtérről jelenleg gyenge havazást és hófúvást jelentenek. A vízszintes látástávolság 1200-1400 méterre csökkent, erős az észak-nyugati szél és -4 fok van a repülőtéren. Mindkét futópályát vékony porhó fedi, a fékhatás lecsökkent. Jelenleg a kettes (31R) futópályát hóeltakarítás miatt lezárták, a másik 31L futópálya jelenleg nyitva van. Az érkező repülőgépek a légtérben várakoznak, köztük a Brussels Airlines, az ElAl járata és a FedEx cargo repülőgépe is. A Lufthansa müncheni járata nem tudott leszállni Ferihegyen, hosszas várakozást követően kitérő repülőtér felé vette az irányt. A Lufthansa düsseldorfi járatát törölték.

2013. március 14. csütörtök


Az időjárás-előrejelzések szerint csütörtökön akár komoly mennyiségű hóra és hófúvásra is lehet számítani Budapest környékén, így a repülőtér üzemelését is érintheti a márciusi tél.

23:00: Nem okozott fennakadást a budapesti repülőtér forgalmában a csütörtöki havazás. A repülőtér környékén délutánig csak eső és havaseső esett, mely 16 óra körül váltott át gyenge hóesésre. Este 10 és 11 óra között erősödött a havazás intenzitása. Jelenleg a hőmérséklet -1 fok a repülőtéren, erős az észak-nyugati szél, a látótávolság 1200-1500 méter.
18:00: Folytatódott a gyenge havazás Ferihegyen az elmúlt órákban. A hőmérséklet a repülőtéren este hat órára nulla fokra süllyedt, a vízszintes látástávolság jelenleg 3 km, erős észak-nyugati szél jellemző. A légiforgalomban továbbra sincs fennakadás, bár az induló járatok esetében kisebb késések előfordulhatnak. Az előrejelzések szerint este 7 óra után egészen péntek reggelig lehetnek olyan időszakok, amikor erősödik a havazás a repülőtéren.
16:00: Gyenge havazás kezdődött Ferihegyen az elmúlt fél órában. A hőmérséklet a repülőtéren +1 fokra süllyedt, de a vízszintes látástávolság némileg javult, jelenleg 4 km. A légiforgalomban továbbra sincs fennakadás, a repülőtéren mindkét futópályán jó a fékhatás, a betonfelületek vizesek. A repülőgépek továbbra is 31-es irány szerint szállnak le és fel.
14:35: Romlanak az időjárási körülmények Ferihegyen is. Az elmúlt fél órában a látástávolság 3000 méterre, a hőmérséklet +2 fokra csökkent. A repülőtéren gyenge havaseső esik, de a légiforgalomban nincs fennakadás. A látástávolság várhatóan tovább csökken a következő fél órában. A Budapest Airport közleménye szerint a legmagasabb fokú havas készültségi szint lépett életbe a repülőtéren.
Budapest Airport: felkészülés a hóra 14:10: Megerősített szolgálatban a teljes havas flotta készen áll a budapesti repülőtéren a délutáni-esti órákban érkező hóvihar ellen. A repülőtér a reggeli óráktól kezdődően dolgozik a megfelelő előkészületeken, hogy a hirtelen jövő és nagy mennyiségű hó esetén is biztonságosan tudja fogadni és indítani a járatokat – adta hírül közleményében a Budapest Airport.

A Budapest Airport arra kéri utasait, hogy körültekintően tervezzék meg a repülőtérre való kijutást a következő 24 órában, hogy mindenki időben elérje a járatát.

Déltől a legmagasabb fokú havas készültségi szint lépett életbe a budapesti repülőtéren. A legfrissebb adatok szerint a délutáni gyenge havazást az esti órákban hózápor követi, amit viharos erejű szél kísér. Az előrejelzés szerint holnap hajnalig több mint 10 cm friss hó várható, miközben 60-70 kilométeres széllökésekre lehet számítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A havazást a külső hőmérséklet is segíti, folyamatosan fagypont alatt lesz. A repülőtéren elsősorban az erős szél okozhat gondot, hiszen a frissen letakarított futópályát percek alatt újra betakarhatja egy hóátfúvás. A Budapest Airport mindent megtesz annak érdekében, hogy a járatok biztonságosan érkezzenek és induljanak, emiatt azonban kisebb késések előfordulhatnak.

A Budapest Airport arra kéri az utazóközönséget, hogy időben induljanak el a repülőtérre, indulás előtt pedig ellenőrizzék a járatukat a járatinformációs felületen, a http://www.bud.hu oldalon. A következő 24 órában érdemes lehet a szokásosnál több időt szánni a repülőtérre való kijutásra.

13:30: Ezekben a percekben változott át havasesővé a csapadék Ferihegyen, de a hőmérséklet jelenleg is +3 fok. A futópályák felülete nedves, a fékhatás jó. Az előrejelzések szerint a látástávolság hamarosan 6 km-re csökken. A repülőtéren 31-es irányt használnak, azaz a leszálló repülőgépek Monor irányából közelítik meg a repülőteret, a felszálló gépek pedig a város irányába, észak-nyugat felé szállnak fel.
12:30: A legfrissebb jelentések szerint a repülőtéren a hőmérséklet a déli órákra +3 fokra csökkent és gyenge eső esik. A futópályák felülete nedves, de a fékhatás jónak mondható. Halmazállapotát tekintve a csapadék a délutáni órákban először havasesőbe, majd 15 és 18 óra között gyenge havazásba vált át. Erősebb havazást és hófúvást csak este hat óra után várnak a repülőtéren a legfrissebb előrejelzések szerint.
10:05: A legfrissebb METAR riportok alapján a repülőtéren egyelőre még gyenge eső esik és +5 fok körül van a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint a havazás dél körül – kora délután éri el a repülőteret. Körülbelül 2 kilométeresre csökken majd a vízszintes látástávolság. A havazás délután kettő után válthat erősebbre, a vízszintes látás 600 méterre, a függőleges látás pedig 60 méterre csökken. A péntek hajnalig tartó időszakban a szél is megerősödik és hófúvás is előfordulhat.
07:00: A következő két napban néhol 20 centiméter hó is hullhat, a viharos szél több helyen magas hótorlaszokat emelhet. Helyenként akár óránként 120 kilométeres erősségű széllökések is lehetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök hajnali közleménye szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztálya MTI-hez is eljuttatott legfrissebb figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz. Mint kifejtették: az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű – több mint 20-30 milliméternyi – eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Főként délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat.

Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben. Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű, az északnyugati határvidéken ennél kevesebb, kisebb körzetekben pedig több várható.

Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben, később másutt is viharos – 60 és 100 kilométeres óránkénti – széllökések kísérik. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén az óránként 100 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek. Sőt a Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain akár az óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökés sem kizárt. A viharos szél elsősorban az ország középső sávjában és északkeleten okoz hófúvást, magas hótorlaszok is létrejöhetnek – írták.
Forrás: MTI

Címlapfotó: Budapest Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!