Azonnali hatállyal távozik a British Airways éléről Alex Cruz, aki alig 5 évig irányította a légitársaságot, helyét az Aer Lingus eddigi vezetője veszi át.

Alex Cruz (Fotó: IAG)

A Biritsh Airways anyacége, az International Airlines Group (IAG) közleményében nem indokolta meg a szakember menesztését, de azt elárulták, hogy az ír légitársaságnál Sean Doyle posztját Donal Moriarty tölti majd be.

Alex Cruz 2016-ban került a brit légitársaság élére, addig a Vuelinget vezette.

Luis Gallego, az IAG új vezérigazgatója, aki Willie Walsh-ot váltotta, a közleményben azt emelte ki, hogy Cruznak sikerült elindítania a flottamodernizációt, és meg tudott állapodni a dolgozók többségével a járvány miatti átalakításokról.

A cég 13 ezer dolgozót kénytelen elbocsátani, sok munkavállalója és néhány parlamenti képviselő is azt a vádat fogalmazta meg, hogy a vállalat kirúgja, majd rosszabb feltételekkel (például fele annyi fizetésért) újrafoglalkoztatja a dolgozók egy részét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A British Airways élére Cruz akkor érkezett, amikor jelentős költségcsökkentést kellett végrehajtani, emiatt a munkavállalók körében nem volt túl népszerű.

A BBC kommentárjában azt írta, sikerült a fapadosokkal szemben is versenyképessé tenni a brit légitársaságot, de ennek ára volt: meredeken zuhant az utasok elégedettsége, a dolgozók pedig többször is sztrájkoltak a munkafeltételeik romlása miatt.

Forrás: Heathrow Airport

Az elmúlt pár hétben az IAG-on belül szinte az összes vezető pozícióban változás történt. Willie Walsh vezérigazgató szeptemberben nyugdíjba ment, helyét az Iberiát nyereségessé tevő Luis Gallego vette át, most pedig a másik zászlóshajó, a British Airways vezetői helyén is változás állt be.

Alex Cruz utóda, Sean Doyle 20 évet dolgozott a British Airways-nél mielőtt az Aer Lingushoz igazolt volna, az ír cégnél két évet töltött el, most az ő feladata lesz a brit légitársaságot kivezetni a válságból.