Egy doboz teafilterbe rejtve jutottak a nyugati titkosszolgálatok kulcsfontosságú információkhoz az orosz Tu-160 stratégiai bombázó legújabb változatáról, rejtett adathordozót Venezuelán keresztül csempészték ki – már ha lehet hinni a Daily Mail cikkében megjelent igen kalandos kémtörténetnek.

A nyugati légierők – főleg az amerikai és szövetségesei, a NATO tagállamok – vezetői a Tupoljev Tu-160M2 stratégiai bombázó létrejötte kapcsán féltek, hogy egy esetleges konfliktus kirobbanása esetén megfoghatatlan, nehezen támadható célpontot jelentene az vadászgépek számára.

Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons)

A brit MI6-nek, az amerikai CIA-val és az izraeli Moszaddal közösen sikerült találnia egy forrást, aki ki tudta szivárogtatni a szükséges adatokat a típus gyenge pontjairól, ezek megszerzéséhez azonban nem akartak ügynököket küldeni Oroszországba, így más megoldást kellett keresniük.

Az információt végül egy kisméretű adathordozóra írva juttatták ki Venezuelába, ahová Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására 2018 decemberében két Tu-160 Blackjack települt át Manduro elnök erőinek támogatása és erődemonstráció céljából.

Az adathordozót egy doboz Orosz Karaván tea aljába rejtve juttatták fel az egyik bombázó fedélzetére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szakértők pedig kiszámították, mennyi teát fogyaszt el a hajózószemélyzet a 13 órás út alatt, így annyi teafiltert helyeztek el a csomagban, hogy elhasználása után azt nagy eséllyel kidobják Venezuelában.

A számítások beigazolódtak, ennek köszönhetően pedig a Simon Bolivar Nemzetközi Repülőtéren a többi fedélzeti hulladékkal együtt valóban kikerült a fedélzetről a doboz, amit egy telepített ügynök begyűjtött, és átadta a CIA egyik, caracasi hotelben várakozó munkatársának

Az ügyhöz közel álló, a Daily Mailnek névtelenül nyilatkozó forrás szerint a művelet sikeressége nem kis részben a szerencsének köszönhető, de összehangolt munka eredménye is.

Az adatokat először a CIA központjába szállították, letöltésüket és elemzésüket követően pedig átadták a briteknek, valamint a NATO tagállamainak.

Segítségükkel a nyugati vadászgépek és a velük kooperáló alakulatok jobban felkészülhetnek a Tu-160-asok felderítésére, elfogására és ha kell megsemmisítésére egy esetleges Oroszországgal való konfliktusban.

Így landolt Venezuelában a teafilter