Teljes flottáját a wet lease piacra dobja a török Pegasus Airlines, miután saját piacán rohamosan csökkent a kereslet az utazás iránt. Nem ők azonban az egyetlen légitársaság, akik flotta-és járatszámcsökkentéssel reagálnak a piaci viszonyokra.

Frissítés: Lapunkhoz eljuttatott közleményében a légitársaság azt jelezte, hogy a 77 gépes flottájukból mindössze csak 3 repülőgépet ajánlottak fel bérlésre wet-lease megállapodás keretében. A flotta bérbeadásáról szóló hirdetés félreérthetően fogalmazott a bérbe adandó gépek számát és a teljes flottát illetően. A Pegasus légitársaság tovább folytatja a menetrend szerinti üzemelést a cég belföldi és nemzetközi útvonalhálózatán a flottában maradó 74 repülőgépével.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A Budapestre is közlekedő, Sabiha Gökcen-repülőtéren bázissal rendelkező Pegasus a ch-aviation információi szerint a gépeket hosszútávú bérletbe kívánja adni, erről elég szokatlan módon egy nemzetközi lapban adtak fel hirdetést. E szerint a repülőgépeik október elsejétől már lízingelhetők wet lease konstrukcióban, vagyis nem csak a gépet, de a személyzetet és a karbantartást is bérbe adnák.

A légitársaságnak jelenleg két bérelt gépe van csak, ezeket a 737-800-asokat a flynas szaúdi cégtől bérlik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ügy hátterében az áll, hogy a regionális konfliktusok miatt jelentősen megcsappant az országon belüli, valamint az országba irányuló turizmus is, és ezt még tetézte a júliusi sikertelen puccskísérlet is.

A Pegasus jelenleg 74 gépes flottát üzemeltet, köztük 12 darab Airbus A320-200-ast, négy neót és 58 737-800-as Boeinget.

A légicég helyzete nem egyedi a többi török társasághoz képest, az AnadoluJet Embraer 195-öseire szóló lízingszerződéstől lépett vissza, a Sun Express elállt újabb két Boeing 737-800-as lízingelésétől, a Turkish Airlines pedig jelentős járatritkításokba kezdett főként az európai piacokon.

Magyarországra a Turkish Airlines és a Pegasus mellett a Freebird is közlekedett, de júliusban a csökkenő utasforgalom miatt leállították sármelléki járataikat, az utasokat Budapesten keresztül utaztatják.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!