Dunakeszi repülőtere a héten ismét megkapta az üzembentartási engedélyét. “Elvileg lehet repülni” – fogalmaznak helyi forrásaink, az engedély azonban csak június 15-ig érvényes és rengeteg korlátozás tartozik hozzá, amely nagy mértékben nehezíti a repülőtér használóinak életét. Sokak szerint egyre inkább a repülőtér működésének ellehetetlenítése és a repülők, repülés szeretők elűzése zajlik Dunakesziről.

Forrásaink szerint eleve megkérdőjelezhető volt az az eljárás is, hogy a Légügyi Hatóság miután a tulajdonos, Dunakeszi település 2012. április 11-én hozzájárulását adta az üzemeléshez, nem állította ki haladéktalanul az üzemben tartói engedélyt. A reptér – információink szerint – minden szükséges engedéllyel, igazolással rendelkezett korábban, mindössze a tulajdonosi hozzájárulás, amely az engedély egyik feltétele hiányzott arra az időre, amíg a polgármester nem adta azt ki újra. Sokan nem értik, hogy miért volt szükséges minden engedélyt, igazolást újra bekérni, mire volt jó a heteken keresztül tartó hatósági herce-hurca.

A repülőtér ellehetetlenítése a cél?

2012. április 25-én a Légügyi Hatóság az engedélyt megadta, így a repülős társadalom nagy örömére ismét lehet használni a repteret, azonban üröm az örömben, hogy rengeteg korlátozás tartozik ehhez az engedélyhez, és ez az engedély is csak június 15-ig érvényes.

A korlátozások két részből tevődnek össze: Az egyik, hogy a város vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy a repülőtéren csak olyan gép landolhat, amely rendelkezik a 2011. évi rendeletüknek megfelelő szerződéssel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A másik, hogy hétvégén nem lehet motoros repüléseket végrehajtani, csak külön engedéllyel. Jelen helyzetben napi 5 vontatásra kapott a repülőtér ilyen engedélyt.

Ez lehetetlenné teszi az itt tevékenykedők számára vitorlázó teljesítményrepülést is. Az évtizedek óta Dunakeszin állomásozó vitorlázó válogatott keret felkészülése, az egy hónapnyi kihagyás miatt már most is csorbát szenvedett. A szabadnapos tilalommal a versenyekre való normális felkészülés gyakorlatilag lehetetlenné vált Dunakeszin – értesült az AIRportal.hu repülős körökből.

Fotók: Kolos Ferenc (Karrimor)

A motoros gépekkel repülő sportolók, és növendékek képzése is komoly szervező munkát igényel az új korlátozások miatt. Első sorban a hétvégi tilalom jelent problémát sokaknak, mert a sportolás, pilótának-tanulás nem olcsó mulatság, így a többség csak hétvégenként érne rá repülni tanulni, vagy gyakorolni, hiszen a hét öt napján pénzt is kell keresni.

A korlátozások ellehetetlenítik továbbá, a több napos, európai hírű versenyek megrendezését is. Hiába vitték Dunakeszi jó hírét 13 országba az elmúlt évben, olyan rangos rendezvényekről, mint a tavalyi Rally Repülő EB nem is álmodhat többé a Dunakeszire látogató.

A tavalyi Rally Repülő EB mezőnye:

Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!