Törökországi értesülések szerint rakéta- és katonai adó-vevő alkatrészek lehettek annak a szíriai utasszállító repülőgép csomagterében, amelyet szerdán kényszerített leszállásra a török légierő, orosz fegyverszállítói források ezt cáfolták.

Az Airbus A320-as Moszkvából tartott Damaszkuszba, és amikor a török légtérbe ért, F16-os vadászgépek közrefogták, és utasították a leszállásra Ankara repülőterén. Az egyik török tévéállomás szerint ennek az volt az oka, hogy fegyverszállítmányt gyanítottak a gépen.

Az Interfax orosz hírügynökség a török sajtóra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy a török rendőrség különleges szolgálata néhány konténerre bukkant a gépen. Ebben katonai célra használható adó-vevőkhöz szükséges alkatrészek voltak. Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint olyan tárgyat is találtak, amelyről feltételezik, hogy rakétaalkatrész.

A CNN Türk arról számolt be, hogy ez utóbbi tárgy egy fegyverrendszer része, de az általuk megkérdezett források nem pontosították, hogy mi is az valójában.

A török hatóságok csütörtökön engedélyezték, hogy a repülőgép folytassa útját eredeti céljához, Damaszkuszba, de a lefoglalt eszközök nélkül. Oroszország tiltakozott Ankaránál a történtek miatt, külön szóvá téve, hogy diplomatáik nem léphettek érintkezésbe a repülőgépen gyerekekkel utazó 17 orosz állampolgárral.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Syrian egyik Airbus A320-200 típusú repülőgépe Stockholmban (Fotó: Samu Ádám – Airliners.net)

Mohamed Ibrahim Szaid szíriai közlekedési miniszter légi kalózkodással vádolta meg Törökországot. Szavait a libanoni al-Manar tévécsatorna idézte. A politikus úgy vélekedett, hogy a törökök tette kimeríti a légi kalózkodás fogalmát, és sérti a polgári légi közlekedésről szóló egyezményeket.

Nevük elhallgatását kérő orosz fegyverszállító források csütörtökön közölték, hogy sem fegyverek, sem katonai rendszerek vagy berendezések nem voltak az utasszállító fedélzetén. “Ha szükséges lenne katonai-technikai berendezést vagy fegyvert szállítani, azt tisztességesen tennék, nem törvénytelen módon, különösen nem polgári repülőgép fedélzetén” – fűzték hozzá.

A forrás szerint Moszkva nem állította le fegyverek szállítását Damaszkusznak annak ellenére, hogy Oroszország kétértelműen nyilatkozik arról, folytatja-e az utánpótlások szállítását Szíriának a felkelők és Bassár el-Aszad elnök erői közötti helyzet súlyosbodása óta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök idén júniusban kijelentette, hogy Moszkva nem szállít olyan fegyvereket Szíriának, amit a polgári konfliktusban felhasználhatna.

Nem ez az első olyan incidens, amely érinti az orosz-szíriai kapcsolatokat. Idén június 18-án az Alaid nevű teherhajót, amelynek fedélzetén Mi-25-ös, szállítási és harci feladatokra egyaránt alkalmas helikoptereket és légvédelmi eszközök voltak, megállították. A hajó eredeti célja a szíriai Tartusz lett volna, de inkább visszatért Oroszországba. Ezt követően orosz katona-diplomáciai források azt hangoztatták, hogy a helikoptereket mégis leszállítják, bár nem tengeri, hanem légi úton.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!