Megszerezte típusengedélyét a Szuhoj Superjet 100 VIP konfigurációs, vagyis üzleti gép változata. A moszkvai Interstate Aviation Comittee, amely nemcsak Oroszországra, hanem a Független Államok Közösségének (FÁK) országaira is érvényes tanúsítványt bocsát ki 2014 decemberében ismerte el ezen típusváltozat képességeit.

A Szuhoj BusinessJet prototípusa. (Fotó: Szuhoj) | © AIRportal.hu

A Szuhoj BusinessJet prototípusa. (Fotó: Szuhoj)

Újabb taggal bővült a Superjet-család, miután az SSJ-100-as üzleti gép változata is megszerezte a forgalomba bocsátáshoz szükséges típusengedélyét. A gyártó katalógusában Szuhoj BusinessJet néven szereplő típus a jóváhagyott dokumentáció szerint összesen 19 utast vehet fedélzetére.

A vevők egyéni igényeihez igazítva a fedélzetet azonban másképp, még nagyobb teret engedve a luxusnak, akár mindössze 8 utasnak férőhelyet biztosítva is be lehet rendeztetni, de választható 38 férőhelyes vállalati konfiguráció is, amelyekhez a Szuhoj és partnercégei a legkorszerűbb fedélzeti szórakoztató rendszerekkel, illetőleg utaskényelmi berendezésekkel, fotelek, kanapék és tárgyaló bútorok kínálatával állnak rendelkezésre. A gépet, amely a típusengedélyhez is hozzásegítette a programot a leendő első üzemeltető, az orosz kormány elvárásaival összhangban rendezték be.

Az utastér elülső, két részre osztott szekcióiban a tárgyaló helyiség, valamint a kötetlenebb beszélgetésre, időtöltésre is alkalmas lounge kaptak helyett, ami után a főfedélzet hagyományos utasgépekéhez hasonló üléselrendezése következik, a kísérők és meghívott vendégek, például a sajtó munkatársai számára. Az utaskiszolgáló egységek között mosdók (külön a személyzet, külön az utasok számára), konyha, illetőleg bárhelyiség, a ruhadarabok tárolására gardrób, és a csomagok elhelyezésére pedig poggyász rekeszek találhatók. Amennyiben nincs szükség nagyobb számú utasülésre a konfigurációt a vevő döntése alapján akár hálószobával és hozzá tartozó fürdőszoba, vagy privát iroda helyiséggel is ki lehet egészíteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Rekord repüléssel Indiában mutatkozott be elsőként

A Superjet törzshossz és szárnyfesztáv adatai infografikán. (Forrás: Szuhoj) | © AIRportal.hu

A Superjet törzshossz és szárnyfesztáv adatai infografikán. (Forrás: Szuhoj)

Kabinbelső összehasonlítás a gyártó grafikáján. (Forrás: Szuhoj) | © AIRportal.hu

Kabinbelső összehasonlítás a gyártó grafikáján. (Forrás: Szuhoj)

A Szuhoj BusinessJet, amely 2011-ben a svájci Comlux Aviation 2+2 gépes szerződésével szerzett először nyugati megrendelőt az utasférőhely konfigurációtól függően 6450-7880 kilométeres hatótáv teljesítménnyel rendelkezik, amelyhez kiegészítő üzemanyag tartályok segítik hozzá. A 19 utasos változatra a katalógus 7415 kilométeres hatótávot ígér, amely több, mint a duplája a légitársaságok számára készülő SSJ-100-as alaptípusénak.

A Szuhoj célja, hogy a tradicionális üzleti gép kategória, amelynek jeles képviselője a Gulfstream és a nagyobb, keskenytörzsűekre épülő típusok, mint például a Boeing 737 BBJ (Boeing Business Jet) közötti méretben kínáljon versenyképes alternatívát. A potenciális vevők meggyőzése érdekében már kísérletet is tettek a gyáriak, amikor még az év vége előtt, rögtön a típusengedély megszerzését követően az indiai Delhibe repültek a prototípussal annak bemutatása végett.

A Moszkvából indult gép 6 óra 5 perc alatt érte el célpontját, amellyel rögtön saját rekordot is állított, mivel Szuhoj Superjet ekkora, 4738 kilométeres távot még nem repült a forgalomba állítása, vagyis 2011 áprilisa óta.

Szuhoj BusinessJet bemutató film

Forrás:SuperJetIntl YouTube Csatorna

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!