Tizenegy Airbus A321ceo (Current Engina Option) típusú repülőgépre vonatkozó lízingmegállapodását írt alá a Wizz Air a CCB Financial Leasinggel, amely a Wizz Air eddigi legnagyobb lízingmegállapodása. A tervek szerint a megállapodás keretében finanszírozott gépeket 2016-2017-ben szállítják majd a Wizz Airnek. Az Airbus A321ceo, azaz jelenlegi hajtóműopcióval szerelt modelleket a Wizz Air az IAE V2500 hajtóművel használja, csakúgy mint a jelenleg üzemeltetett A320ceo repülőgépeket.

A HA-LXA a Wizz Air első A321-ese. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A HA-LXA a Wizz Air első A321-ese. (Fotó: AIRportal.hu)

„Izgalommal tekintünk a CCB Financial Leasinggel való kapcsolatunk kezdetére, valamint a Wizz Air történetének legnagyobb lízingmegállapodás jelentette kapcsolat elindítására” – nyilatkozta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. „A megállapodás egyben a Wizz Air és a kínai pénzügyi közösség közötti, még ennél is nagyobb kapcsolat folytatása.”

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Wizz Airt fontos ügyfelünkként üdvözölhetjük és hogy aláírhatjuk velük ezt a jelentős tranzakciót” – mondta WANG Qiang, a CCB Financial Leasing elnöke. „A Kínai Építési Bank nemzetközi stratégiájának részeként a CCB Financial Leasing ír platformján keresztül tovább bővíti jelenlétét a globális légiközlekedési lízing piacon.”

A megállapodás összhangban van a Wizz Air eladás/visszlízing jellegű üzleti modelljével, amelynek keretében a vállalat közvetlenül tárgyal és szerződik az Airbusszal az új repülőgépekről, majd a lízingcéggel eladás/visszlízing megállapodást köt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Minden alkalommal az akkor épp legjobb módszert választjuk az új gépeink finanszírozására, és egyelőre az eladás/visszlízing működik a legjobban számunkra és a részvényeseink számára” – mondta Váradi József. „Ennek egyik legfőbb oka, hogy lehetővé teszi számunkra, hogy Európa legfiatalabb flottáját tartsuk fent, és ez ügyfeleinknek is számos előnyt jelent.”

A Wizz Air ebben a hónapban kezdte bevonni a nagyobb kabinméretű Airbus A321ceo repülőgépeket a flottájába, az első új repülőgép November 20-án lépett üzembe. Az újonnan átadott A321 mellett 2018-ig további 26 A321ceo repülőgép szállítása van ütemezve a Wizz Air számára, a mostani megállapodás értelmében ezek közül 11-et a CCB finanszíroz. Kilenc repülőgép a 2016-os naptári évben csatlakozik a flottához, és kezdetben a nagyobb forgalmú bázisokon, így Budapesten, Bukarestben és Varsóban állnak forgalomba.

HA-LXA (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

HA-LXA (Fotó: AIRportal.hu)


Az A321ceo, az A320 család legnagyobb tagja lehetővé teszi a Wizz Air számára, hogy megfeleljen az alacsony viteldíjú légi utazás iránti növekvő keresletnek Közép- és Kelet-Európában. A 2016-os (2016. március 31-én záruló) pénzügyi év első felében a Wizz Air 10,7 millió utast szállított, amely 20%-os keresletnövekedést jelent a 2015-ös pénzügyi év azonos időszakához képest, emellett járattöltöttsége 90,7 százalékra emelkedett.

A Wizz Air beállításai szerint az A321 230 utas befogadására képes (az A320 180 férőhelyes), így több alacsony viteldíjú helyet biztosít a légitársaság népszerű útvonalain, mint például a Budapest-London Luton útvonalon. A Wizz Air az európai alacsony viteldíjú légitársaságok között elsőként alkalmazza a 230 üléses konfigurációt.

A Wizz Air rendelkezik egy 110 db A321neo repülőgépről szóló rendeléssel is, amelyek szállítása 2019 és 2024 között esedékes. A Wizz Air még nem döntött arról, milyen hajtóművel fogja használni az újonnan rendelt 110 db Airbus A321neo típusú repülőgépet, amelyek szállítása 2019-ben veszi kezdetét.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!