Tízmillió euróval csökkentette a Wizz Air eredményét a Brexit nyomán meggyengült font, valamint a piacon tapasztalható túlkapacitás.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A magyar hátterű diszkont légicég szerdán közölte, hogy egész éves nettó eredménye várhatóan 20 millió euróval a korábban becsültnél alacsonyabb lehet, jelenleg a cég vezetői a 235-245 millió eurós sávba várják az egyszeri tételek nélkül számított adózott eredményt.

Az AIRportal.hu megkeresésére a Wizz Air közölte, hogy a 20 millió eurós különbözet három tételből adódott össze: a legnagyobbat, 10 millió eurót a Brexit nyomán gyengülő angol font, illetve a piacon tapasztalható túlkínálat ütött a cég profitját.

Ötmillió eurójába került a Wizz Airnek az előzetesen becsülthöz képest az olajárak emelkedése, valamint egyéb makrogazdasági tényezők, így az Euró/dollár árfolyam ingadozása. Ugyanekkora tételbe került a Wizz Airnek az időjárás okozta járattörlések, lemondások, kártérítések kifizetése, a jégtelenítés plusz költsége. Ez a hatás főként a kelet-közép-európai régióban éreztette hatását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Váradi József azonban hangsúlyozta: a harmadik negyedévben 20 százalékkal jobban állt a cég pénzügyileg, mint egy évvel korábban.

A január-novemberi időszakban a Wizz Air 245 millió euró egyszeri tételek nélkül számított adózott eredményt ért el a társaság, míg egy évvel korábban 225 milliós eredményt könyvelt el a társaság. A teljes évre vetített eredményt csak azért módosították lefelé, mert a negyedik negyedévben csökkenés várható.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a Brexit miatt felmerült egy brit üzemelési engedély (AOC) megszerzése is, de döntés még nem született erről.