A szolgáltató szektor munkavállalóit képviselő ver.di szakszervezet figyelmeztető munkabeszüntetése leginkább a két legnagyobb repülőtér forgalmát akadályozza; Frankfurtban a földi kiszolgáló személyzet nagy része, Münchenben az utasokat ellenőrző biztonsági személyzet sztrájkol.

Sztrájk miatt Budapesten rekedt Lufthansa-gépek 2014. októberében Budapesten. Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Sztrájk miatt Budapesten rekedt Lufthansa-gépek 2014. októberében Budapesten. Illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

Sztrájkolnak a Köln/Bonn-i, a düsseldorfi, a dortmundi és a hannoveri repülőtéren is, és a ver.di akciója olyan repülőtereken is fennakadást okoz, ahol nincs munkabeszüntetés.

Így a két berlini nemzetközi repülőtéren – Schönefeld, Tegel – csaknem száz járatot kellett törölni, Drezdában és a Lipcse/Halle repülőtéren pedig negyvenet.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa szerdára tervezett mintegy 1500 járata közül 895 kimarad a sztrájk miatt. A társaság törölt 5 Budapest és München, és 3 Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpárt is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A sztrájk repülőterenként eltérő időtartamú, például Frankfurtban délután háromig tart, de egész nap késésekre és járatkimaradásokra kell számítani a németországi légiközlekedésben.

A ver.di a közalkalmazotti bértárgyaláson támasztott követeléseinek ad nyomatékot a sztrájkkal. A szakszervezet 6 százalékos béremelést követel a 2,14 millió közalkalmazottnak. A munkaadók az idén 1 százalékos, jövőre 2 százalékos emelést ajánlanak. A bértárgyalás következő, harmadik fordulója csütörtökön kezdődik.

A sztrájk során a földi kiszolgáló, utasbiztonsági dolgozók és részben a repülőtéri tűzoltók is megtagadják a munkát Frankfurt, München, Düsseldorf, Köln/Bonn, Dortmund és Hannover repülőterein szerdán.

A Lufthansa kedden kiadott közleménye szerint a sztrájk miatt járattörlésekre kell számítani a point to point és az átszálló forgalom mellett a belföldi járatok utasainak is, bár az egyes repülőterek forgalmát különbözőképpen érinti a sztrájk. A müncheni repülőtéren a Verdi szakszervezet tagjai egész nap sztrájkolnak majd, míg Frankfurtban 15 órakor befejeződik a munkabeszüntetés.

Az utasbiztonsági dolgozók egész napos munkabeszüntetése miatt a müncheni repülőtérről induló és oda érkező összes tengeren túli járatát törölte a Lufthasa szerdán, mert várhatóan nagyon kevés ezekre a járatokra foglalással rendelkező utasoknak sikerülne elérnie a hosszú távú járatokat.

A frankfurti repülőtéren várhatóan csak részben érinti a munkabeszüntetés az utasbiztonsági átvizsgálást, így a Lufthansa a nemzetközi járatainak többségét el tudja indítani a sztrájk tervezett időtartama alatt 04:30 és 15:00 között, azonban a lecsökkent földi kiszolgálási kapacitás miatt a legtöbb belföldi járatot és számos Európán belüli járatot Frankfurtban is törölni kellett.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!