Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé elnevezésű, háromnapos rendezvényt a Csongrád megye székhelyén.

A leginkább napsütéses magyar városban az időjárás idén sem hagyta cserben a legnagyobb hazai repülős rendezvényre kilátogatókat, péntektől vasárnapig mindhárom napon napsütéses, száraz idő volt jellemző kevés felhőzettel.

Az eddigi éveket túlszárnyalva, több mint 25 ezer látogató fordult meg a 104 éves szegedi repülőtéren, egyes időszakokban kígyózó sorok alakultak ki a pénztáraknál és az elővételes belépőket beváltó pultoknál is.

A visszajelzések alapján a versenyrepülést teljesítő hőlégballonosok mellett a Imreh „LUJÓ” Lajos éjszakai tűzijátékkal egybekötött légitánca a Mi-2-es helikopterével okozott örömöt, és tátott szájjal csodálták Johan Gustafsson pirotechnikával kombinált légibaletjét.  Dr. Martin Graf, a német kardiológus a tavalyi év után új repülőgéppel, új programmal jelent meg. A gépmadarak közül kiemelkedett a The RedBull Flying Bulls, Bronco Team – OV- 10B gépei és a Boing 737-800 Smartwings utasszállító. A magyar programok közül a legnagyobb sikert a műrepülő bajnokok káprázatos bemutatója, Vári Gyula és a Veres Zoltán érte el.

A szervezők közlése szerint a repülőgépek több mint 150 órát töltöttek a levegőben a bemutatók alatt, több mint 1 000 utassal zajlott sétarepülés Szeged felett nap közben és az esti órákban. A légiprogramok mellett mindhárom napon sikeres volt minden földi program: az ugrálóvárak, a helikopter és repülőgép szimulátorok, gravitációs karika, a szinte minden gyerek kezében estére volt egy játékrepülőgép. A Szegedi Tudományegyetem e-mobility programjának bemutatóin több százan vettek részt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az idén harmadik megrendezésre került Közép-Európa Hőlégballon Kupa és 39. Magyar Nemzeti Bajnokság és az 1. Női Európa Kupa versenyzőjét több napon keresztül követni lehetett a város felett, akik több mint 8 tonna gázt használtak fel és közel 200 órát töltöttek a levegőben. A Közlekedési Társaság ezúton is gratulál a verseny szervezőinek és a győzteseknek.

Galéria a 2019-es Szegedi Repülőnapok és Légiparádéról