Az elmúlt három évben összesen 132 pilóta jelentkezett ittasan szolgálatra a repülőtéren, közülük több mint egy tucat visszaeső volt.

A New Indiain Express lap a Polgári Repülési Minisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írta, az elmúlt három évben nem csökkent az ittas pilóták száma, minden évben 43-45 pilóta jelenik meg a repülőtéren ittas állapotban.

Légitársaságokra bontva az Air India viszi a prímet: 2016-ban náluk volt a legtöbb, 14 ittas pilóta, de az Indigo 2015-ös adata (13 pilóta) sem túl bizalomgerjesztő. Az Air India regionális cégénél viszont 2015-ben egyetlen pilótát sem kaptak rajta, hogy ittas lenne.

A minisztérium városi bontásban is közölte az adatokat, e szerint a legtöbb részeg pilótát Delhiben találták, összesen 41-et, Mumbaiban 34-et, Kalkuttában 14-et, Csennaiban 12-t, Bangalorban pedig 7-et.

Fotó: Austrian Airlines

Mint ismert, a pilótáknak a szolgálat felvétele előtt kötelező az orvosi vizsgálaton részt venniük, amelyen meg kell fújniuk az alkoholszondát. Sőt, a szondába a járat teljesítése után is bele kell fújni. Az ittas pilótáknak három hónapra felfüggesztik a szakszolgálati engedélyét, a visszaesőkkel azonban komolyabban bánnak: a második alkalom után három évre vonják be a szakszolgálatit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek ellenére az indiai hatóságok 15 pilótát másodszor is piáláson kaptak, és volt egyetlen pilóta, aki harmadszor is fennakadt a rostán, az ő engedélyét bevonták.