Az orosz légiforgalmi irányítás január 15. és január 24. között engedélyezte az orosz légtér használatát az AeroSvit ukrán légitársaságnak, miután az törlesztette tartozásának egy részét – közölte kedden az ORvD orosz légiközlekedési hatóság – írja KyivPost ukrán hírportál.

Az AeroSvit 521 ezer dollárt fizetett ki 697 ezer dolláros tavaly novemberi tartozásából. „Tekintettel a tavaly októberi tartozás rendezésére az ORvD úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti a navigációs szolgáltatások igénybevételének a tilalmát és 2013. január 15., moszkvai idő szerint nulla órától, 2013. január 24-ig engedélyezi a légtérhasználatot az AeroSvit légitársaságnak” – fogalmaz a közlemény. Az ORvD tavaly december végén tiltotta ki az ukrán légitársaságot az orosz légtérből tartozás miatt.

Az AIRportal.hu információi szerint az Aerosvit a varsói reptér felé már kiegyenlítette a tartozását, azonban a lengyel légiforgalmi irányítást végző cég az Aerosvittel szembeni követelései miatt a cég 737-esét továbbra sem engedik elrepülni Varsóból. Amint arról korábban beszámoltunk, az Aerosvit több repülőgépét és útvonalát is átvette a konkurens Ukraine International.

Hatalmas leépítésekbe kezd a légitársaság

Átszervezésre hivatkozva az ukrán Aerosvit légitársaság 2500 dolgozójából 1800-at elbocsát – közölte hétfőn a Szevodnya című ukrán napilap az állami légi szolgálatra hivatkozva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lap értesülése szerint 300 munkatársat a nagy távolságú járatokra tartanak meg, míg 400 dolgozójukat állítólag egy másik ukrán légitársaság, az Ukraine International Airlines (MAU) veszi át. Ez a cég már jelezte, hogy kész átvállalni az Aerosvit kötelezettségeit, ezért Prágába, Asztanába, Tbiliszibe és Bakuba már ők szállítják az Aerosvit utasait.

Az Aerosvit egyik pilótája az újságnak elárulta, hogy már évek óta jelentkeznek különböző problémák a légitársaságnál. Szavai szerint a légitársaság szakszervezete már nem egyszer fordult az állami légi szolgálathoz, sőt az ügyészséghez is a dolgozók fizetésének rendszeres elmaradása miatt. Emellett megjegyezte, hogy tavaly 20 pilóta mondott fel a cégnél, ami rekordnak számít.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!