Mégsem adja el, hanem inkább Törökországnak ajándékozza egyik fél milliárd dollár értékűre becsült, VVIP kormányfői, királyi luxust kínáló kabinbelsővel felszerelt Boeing 747-8-asát a katari uralkodócsalád.

Mint arról beszámoltunk, nemrég három, a katari uralkodókhoz közvetlenül vagy közvetve köthető Boeing 747-est is meghirdettek eladásra, az igazi kuriózumnak számító, az arab világ urai körében méltán népszerű rövidített törzsű 747SP mellett két modern, 747-8-ast is.

A VQ-BSK lajstormjelű Boeing 747-8i BBJ (Forrás: Wikimedia Commons)

A hivatalosan az uralkodók szállításáért felelős Qatar Amiri Flight flottájába tartozó A7-HBJ lajstromjelű gép mellett a Bermudában bejegyzett Worldwide Aircraft Holding tulajdonában álló és annak festését viselő VQ-BSK-t is meghirdették több, repülőgépek értékesítésével foglalkozó portálon.

Most azonban úgy tűnik, hogy a tulajdonos meggondolta magát, és a fél milliárd dollárra (körülbelül 140 milliárd forintra) becsült ár bezsebelése helyett inkább politikai célokra használná fel a gépet.

A területét tekintve kicsi, ám annál gazdagabb öböl-menti ország uralkodója úgy döntött, egyik legfőbb politikai partnerének, Törökország államfőjének, Erdogannak ajándékozza gépet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A döntés mögött minden bizonnyal politikai indíttatás, vagy egyfajta barter-üzlet áll. Bár az arab világban pedig bevett szokás a diplomáciában a drága ajándékok adogatása, de egy Boeing 747-es kirívó eset, így vélhetően más áll a háttérben.

Mint ismert, a szaúdiak vezette koalíció által Katar ellen tavaly bevezetett blokád miatt a félszigeten fekvő állam minden élelmiszert és egyéb árut – amit korábban Szaúd-Arábiából, vagy az Emirátusoktól vásároltak – tengeri és légi úton kénytelen beszerezni. A termékek javarészt Törökországból érkeznek, a beszerzések és a szállítás többletköltségeit nem hárítják át a fogyasztókra, hanem az emír fizeti.

A gépet maga Tamim bin Hamad al-Thani sejk adta át Erdogannak a TRT török állami hírügynökség riportja szerint – írja a SCF.

A török elnöki flotta egyik A330-asa (Forrás: Wikimedia Commons)

A hivatalos átadás-átvétel után vélhetően átfestés, és némi belső átalakítás is vár a VQ-BSK-ra, felszerelik a kormányfőnek és delegációjának szükséges kommunikációs rendszerekkel, valamint vélhetően török lajstromba kerül át.

Ezután csatlakozhat a jelenleg 11 gépet számláló török VIP flottához, amelyben a legnagyobb gép lesz, maga mögé utasítva a most használt Airbus A340-500-ast, melynek jövőbeli sorsa még ismeretlen.

Törökország egyik legnagyobb ellenzéki politikusa, Gamze Taşçıer máris kritizálta, álszentnek és feleslegesnek nevezte az ajándékot, szerinte a jelenlegi vezetésnek inkább az ország gazdasági gondjaival kellene foglalkoznia.

Hozzátette, bár a gép maga ingyen volt, az üzemeltetés viszont már az adófizetőket terheli, nekik kell ugyanis kifizetni az repült óránkénti 180.000 dolláros üzemeltetési költségeket.