Az Air Berlin a működési költségeinek jelentős csökkentésén dolgozik, ehhez kapcsolódóan a nagyobb kiadással járó gépbeszerzéseket is felülvizsgálva, törölték 15 Boeing 787-9 Dreamlinerre szóló megrendelésüket és további 18 Boeing 737NG is áldozata lett a gazdasági csomagnak.

Az Dreamliner egyelőre tényleg álom marad az Air Berlin utasainak. (Forrás: Boeing) | © AIRportal.hu

Az Dreamliner egyelőre tényleg álom marad az Air Berlin utasainak. (Forrás: Boeing)

A komoly veszteségeket termelő német légitársaság menedzsmentje a nyereséges működés felé vezető úton kénytelen volt visszamondani a Boeing felé érvényes rendeléseit, amellyel akár 3,9 milliárd eurót is spórolhat hosszútávú kiadásaiban. A Boeing számára szomorú hozadéka ez a légitársaság költségcsökkentő akciójának, ráadásul a német fuvarozó olyan szerződést kötött a repülőgépgyártóval, hogy a szerződéstől való elállás esetén nem kell fájdalom díjat fizetnie, így az Air Berlin tényleg jól hátrálhat ki az üzletből.

Az Air Berlin a Dreamlinerek esetében korábban már változtatott a megrendelésen, ugyanis az eredeti felállás szerint a rövidebb törzsű 787-8-asra volt érvényes szerződése, melyet 2013-ban módosítottak a 787-9-es verzióra.

A német fuvarozó jól halad az átstrukturálási folyamatban, a második negyedévben már nyereséget realizált. A jelenlegi 129 gépes flotta többletkapacitással működik, így szükség van 10 repülőgép eltávolítására is és a járathálózat átszervezése is folyamatban van.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!