Újabb próbát tett a British Airways-t, az Iberiát, valamit a Vuelinget tulajdonló International Airlines Group cégegyüttes az Aer Lingus felvásárlására. Az első ajánlatot még 2014. decembér 15-én nyújtotta be az IAG, de azt az Aer Lingus vezetősége elutasította.

Az Aer Lingus egyik Airbus A319-es repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: Ispán Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Aer Lingus egyik Airbus A319-es repülőgépe Ferihegyen. (Fotó: Ispán Tamás – AIRportal.hu)

Az International Airlines Group a következő árajánlatot már két héttel később be is nyújtotta, ugyanakkor ez a lépés még csak nemrég került bejelentésre, melynek alapján a cégóriás az ír nemzeti légitársaság minden részvényéért 10 eurocenttel többet, 2,40€-t fizetne.

Ezekkel az árakkal számolva az ügylet értéke immáron eléri az 1,28 milliárd dollárt.

A megállapodás megkötése azért is lenne fontos taktikai lépés az IAG számára, mivel az Aer Lingus a harmadik legnagyobb társaság a brit fővárosban, így sok értékes résidővel rendelkezik, melyekkel az anyavállalat még nagyobb előnyre tehetne szert a konkurenciával szemben a londoni Heathrow repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aer Lingusnak nem az IAG az első kérője, ugyanis az egyik résztulajdonos, a Ryanair már 2013 februárjában próbálkozott a társaság 100%-os átvételével, de az ügyletet végül az Európai Bizottság kaszálta el.

A nemzeti fuvarozó, valamint az IAG részvényei mind a kettő esetben több százalékkal emelkedtek, így nem lehet megjósolni, hogy az ajánlatot miként fogja elbírálni az Aer Lingus vezetősége, mivel elképzelhető, hogy az ajánlat újabb elutasítása még jobban felértékelheti a papírokat.

Érdekes fordulat lehet, hogy a Ryanair 29,82%-os részesedésével tudja-e, illetve akarja-e majd befolyásolni a döntést, mivel az ügylet minden bizonnyal nem tenne jót az ír low-cost terjeszkedési terveinek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!