Ma reggel bejelentette a Wizz Air a tőzsdére lépést. A magyar hátterű légitársaság részvényeivel a londoni tőzsdén lehet majd kereskedni és már az első negyedévben lezajlik az IPO. A tervek szerint 150 millió eurós részvénykibocsátás lehetírja cikkében a Portfolio gazdasági hírportál.

Kapcsolódó cikk, előzmény Mégsem lép tőzsdére a Wizz Air (2014.06.16.)
Londonban lép tőzsdére a Wizz Air (2014.05.22.)
Tőzsdei bevezetésre készül a Wizz Air (2013.07.26.)

A Wizz Air Airbus A320-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Wizz Air Airbus A320-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Ismét bejelentette a tőzsdére lépést a Wizz Air, amit tavaly már egyszer megtörtént, de végül a kedvezőtlenre forduló piaci körülmények miatt júniusban elhalasztott a cég. A légitársaság papírjait a londoni tőzsdére vezetnék be, ahogy az az eredeti tervekben is szerepelt.

Az IPO értéke eléri a 150 millió eurót. A részvénykibocsátás során a jelenlegi tulajdonosok is adnak el részvényeket, valamint új papírokat is bocsát ki a társaság. A társaság indoklása szerint a befolyó összeg nagyobb pénzügyi rugalmasságot biztosít a cégnek a növekedési terveihez.

Eredetileg 2014. májusában jelentették be a tőzsdére lépést, majd júniusban visszaléptek, állítólag a kedvezőtlen külső körülmények miatt

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tavaly júniusi hírek szerint jóllehet az intézményi befektetői közösség kedvezően reagált a vállalat üzleti előtörténetére, növekedési lehetőségeire és kilátásaira, a Wizz Air úgy döntött, ez idő szerint nem hajtja végre az elsődleges nyilvános kibocsátást, a légitársasági piacon tapasztalható volatilitás miatt.

A londoni tőzsdén közzétett bejelentés hangsúlyozza, hogy a Wizz Air üzleti tevékenysége továbbra is rendkívül kedvező, és ezt nem érinti a kibocsátás elmaradásáról hozott döntés.

A Wizz Air május 22-én jelentette be, hogy Londonban tőzsdére viszi részvényeit. A társaság 200 millió euró bevételt várt a kibocsátástól. Az akkori bejelentés szerint a jegyzési könyveket a Barclays, a Citigroup és a JP Morgan pénzintézetek vezették volna, a kibocsátás főszervezőjének szerepére a Nomura pénzügyi szolgáltató csoport kapott megbízást.

Az akkor ismertetett tervek szerint a tőzsdei bevezetést a cég júniusban zárta volna le. A londoni bevezetést Váradi József vezérigazgató annak idején azzal indokolta, hogy a londoni a világ egyik legnagyobb tőzsdéje, amely jelentős hozzáférést biztosít a tőkéhez.

A bevezetés elmaradásáról szóló döntés okait a cég a londoni tőzsdén közzétett rövid hétfői közleményében – a piaci volatilitáson túl – nem részletezte.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!