December 6-án egy repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét Mike Mangold, a Red Bull Air Race világbajnokság korábbi pilótája és kétszeres bajnoka.

A Red Bull Air Race meghatározó alakja volt (Forrás: RBAR) | © AIRportal.hu

A Red Bull Air Race meghatározó alakja volt (Forrás: RBAR)

A 60 éves veterán pilóta egy AERO L-39 Albatrosz típusú sugárhajtású kiképzőgéppel a kaliforniai Apple Valley repülőtéren (IATA: APV, ICAO: KAPV) szenvedett balesetet helyi idő szerint 14 óra 30 perckor. Az eddigi tudósítások szerint a Jettran LLC tulajdonában lévő, 39-esoldalszámú és Blue Merlin névre hallgató Alba röviddel felszállást követően csapódott a földnek, melyet egy kisebb robbanás követett, majd a lángok teljesen elborították a repülőgépet.

A balesetben a pilóta és utasa egyaránt halálos sérüléseket szereztek és életüket vesztették. A repülőteret 24 órára lezárták, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyelet (NTSB) szakértői zavartalanul dolgozhassanak.

Mike Mangold 1974-ben ejtőernyőzéssel kezdte a karrierjét, majd 1978-ban elvégezte az Amerikai Egyesült Államok Légierejének akadémiáját. Az USAF kötelékében McDonnell Douglas F-4 Phantom II vadászbombázó különböző verzióin repült, mielőtt 1990-ben leszerelt és kereskedelmi pilótaként kezdett dolgozni, emellett egyre több időt szentelt a műrepülésnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Több nemzeti és nemzetközi sikert követően 2004-ben csatlakozott a Red Bull Air Race csapatához, ahol 2005-ben és 2007-ben is bajnoki címet szerzett. 2010-ben vonult vissza a világbajnoki versenyzéstől, onnantól az utánpótlás-képzés és a versenyszervezés területén kamatoztatta képességeit, de sugárhajtású repülőgépekkel azóta is többször elindult különböző sorozatokban.

Tragikus balesetben elhunyt Mike Mangold

Forrás: CBS Los Angeles – Youtube

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!