Döntött a Ryanair igazgatótanácsa, irány az Európa – USA közti transzatlanti járatok elindítása, de az első gép felszállására azért néhány évet még biztosan várni kell. A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary évek óta lebegteti az ultra low-cost légitársaság transzatlanti terveit, azonban a hét elején ír sajtóorgánumok értesülései szerint konkretizálódnak a cég ez irányú törekvései.

A hírek szerint a Ryanair igazgatótanácsa jóváhagyta a jövőbeni növekedésről szóló üzleti terveket, melyeknek része az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti járatok elindítása.

A cég a döntést azzal indokolta, hogy az európai és az amerikai utasok részéről is komoly igény mutatkozik a kontinensek közti alacsonyabb árú repülőjegyek és low-cost szolgáltatás iránt.

A Ryanair egy logikus fejlődési iránynak tartja az európai piaci pozíciói erősítését és a cég növekedési ambícióit illetően az Európa – USA közötti járatok elindítását. A légitársaság a hírek szerint már megkezdte a tárgyalásokat a repülőgépgyártókkal a szélestörzsű típusok kiválasztásáról.

Az USA Today híre szerint az egy útra szóló akciós jegyeket már 15 dolláros ártól árulnák, bár az átlagos jegyárak a 15 dolláros szintnél nyilvánvalóan jóval magasabb ársávban mozognának. A transzatlanti járatokon lennének business osztályú ülőhelyek is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A döntés természetesen nem jelenti azt, hogy már idén, vagy akár jövőre indulnak a Ryanair járatai az USA-ba, hiszen az igazgatótanács egy 5 éves fejlesztési tervről döntött, ennek a része a transzatlanti operáció előkészítése.

Az előkészítés egyik legfontosabb és legidőigényesebb része – az elképzelt üzleti modellhez ideális – repülőgéptípus kiválasztása és beszerzése lesz. Ismerve az Airbus és Boeing szélestörzsű gépeinek gyártási várólistáját, ez hosszú folyamat lesz, ugyanis a legköltséghatékonyabb 787-es és A350-es típusok gyártói kapacitása ugyanis évekre előre be van foglalva.

A nagy cargo-kapacitással rendelkező szélestörzsű típusok nem is feltétlen ideálisak a Ryanair low-cost operációjához, de még az is lehet, hogy Michael O’Leary a 15 dolláros jegyárakat a cargo térben kialakított állóhelyekre értette…

Frissítés: A Ryanair 2015. március 20-án közleményben jelentette be, hogy nem kívánnak belépni a transzatlanti járatok piacára.

Fotó: Ryanair

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!