Sorozatunk első részében bemutatjuk, hogyan használd okosan az egyik legnépszerűbb repülőjegy-kereső weboldalt, a Skyscannert.

Hol vegyem meg a repülőjegyet? Mikor jelentkezzek be a járatra? Mi a teendőm a repülőtéren? Hol foglaljak szállást?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre találhatsz választ új, travelAIR tippek sorozatunkban, amely főként azoknak szól, akik még nem túl gyakorlott utazók, azonban terveik között szerepel a repülős utazás.

A Skyscanner neve valószínűleg még azok számára is ismerősen csenghet, akik még sosem repültek.

A repülőjegy-kereső weboldalt 2003-ban alapították Skóciában, és azóta a legnagyobb és legnépszerűbb árösszehasonlító portállá nőtte ki magát a kategóriájában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Működése egyszerű: dátum, valamint indulási és célállomás alapján összehasonlítja a különböző légitársaságoknál elérhető repülőjegyeket, ezáltal segít abban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Választásod után a repjegyet nem a Skyscanneren keresztül tudod megvenni, hanem átirányít a megfelelő weboldalra, legyen az a légitársaság saját honlapja vagy egy repülőjegy-közvetítő oldal.

Tehát a Skyscanner is egyfajta közvetítőként működik – ez esetben a felhasználó, valamint a légitársaság vagy repülőjegy-foglalási oldal között.

A Skyscanner azonban rendelkezik néhány olyan funkcióval is, amelyet nem mindenki ismer, ezek a következők:

Ha rugalmas vagy, és számodra nem fontos a dátum, csak a célállomás, valamint minél olcsóbb repülőjegyet szeretnél megkaparintani, akkor keresés során az “Oda” mezőbe fix dátum beírása helyett a “Legolcsóbb hónap” opciót válaszd ki.

Így a weboldal elsőként azt a hónapot fogja feldobni, amelyre a legolcsóbban veheted meg a repülőjegyet. Ha mégsem vagy annyira flexibilis, akkor lehetőséged van arra is, hogy egy teljes hónapot válassz ki – ez esetben kilistázza az adott hónapra szóló legolcsóbb repülőjegyeket.

Ha az egyetlen szempont számodra a repülőjegy ára, de a célpont és a dátum nem lényeges, akkor kereséskor a “Hová” mezőben a “Minden célállomást mutat” opciót válaszd ki, az “Oda” mezőt pedig hagyd a “Legolcsóbb hónapon”, így a Skyscanner a legolcsóbb repülőjegyeket fogja felsorolni desztináció alapján.

Ha a dátum fix, de a célállomás nem, akkor a “Hová” mezőt hagyd üresen, a dátumot pedig töltsd ki.

Egyéb hasznos funkciók: 

  • Közeli repülőterek hozzáadása: ez esetben nem csak például Budapestet, hanem a közeli repülőtereket is figyelembe veszi kereséskor.
  • Csak közvetlen járatok: ezt az opciót kiválasztva csak olyan járatokra keresünk rá, amelyek direkt összeköttetésben vannak a kiindulási pontunkkal, tehát nincs átszállás.
  • Árértesítések: ha még nem vettük meg a repülőjegyet, de figyelni szeretnénk az árának változását, akkor ez hasznos funkcióként szolgál.
  • Miután a weboldal kilistázta az árakat, szűrők segítségével csökkenteni tudjuk a találatok számát, például utazás időtartama, indulási idő (óra), légitársaságok alapján.
  • Hírlevélre való feliratkozás esetén a Skyscanner rendszeresen küld értesítést a legolcsóbb repülőjegyekről.
  • Szállodák és autókölcsönzés: ugyan a weboldal fő profilja a repülőjegy-keresés, emellett szállodákra és autókölcsönzésre is rá lehet keresni.

A Skyscanner nagyon hasznos weboldal, amely kétségkívül megkönnyíti a repülőjegy-keresés mizériáját, nem csak az első alkalommal utazók, de rutinosabbak számára is.

Sorozatunk következő témája a repülőjegy megvásárlása utáni legfontosabb teendő, a megfelelő szállás kiválasztása lesz.